Kerekesszékkel is járható a budai erdők egy része (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Fővárosi Önkormányzat támogatásával épített akadálymentes tanösvényt a Pilisi Parkerdő Zrt Budapesti Erdészete
Az ország első akadálymentesített tanösvényét adták át június 28-án a főváros és Pilisi Parkerdő vezetői Budapesten. A hűvösvölgyi Nagy-réten a Fővárosi Önkormányzat támogatásával épült, másfél kilométer hosszú tanösvényt kerekesszékkel is bárki segítség nélkül végigjárhatja.

A környék növény- és állatvilágát bemutató táblák mellett megfelelően kiépített parkoló és tűzrakó hely várja a mozgássérült látogatókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. a tanösvény bővítését, és a Nagy-rét környékének teljes rendezését is tervezi – tájékoztatta a ForestPress-t Lomniczi Gergely, az erdészet kommunikációs munkatársa.
A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő 4000 hektáros fővárosi erdőterület több mint 150 éve szolgálja a város lakóinak egészségét. Bár már a 20. század elején nagy gondot fordítottak a sétaúthálózat kiépítésére, egészen idáig mozgássérültek számára egy erdei séta szinte elérhetetlen álom volt. Ezen a helyzeten kívánt változtatni a Fővárosi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt., amikor az országban elsőként akadálymentesített tanösvényt hoztak létre. A 15 millió forintos beruházás a budai parkerdők 2005 őszén megkezdett fejlesztési programjának eleme.
A másfél kilométer hosszú tanösvényt kerekesszékkel is bárki segítség nélkül látogathatja. A rét széléről az erdőbe vezető úton a szintkülönbséget fa rámpák beépítésével tették leküzdhetővé a tervezők. A viacolorból kirakott és a faburkolatú részeken is kitérők, pihenők segítik a biztonságos közlekedést. A szabványoknak megfelelően a tanösvény legmeredekebb szakasza sem haladja meg a 8 százalékot. A különböző nehézségű szakaszokon tábla jelzi a várható útviszonyokat, így a könnyebb és a nehezebb irányok között előre választani lehet.
A Nagy-rét szélén akadálymentes parkoló épült. A mozgássérültek autóin kívül a rétre továbbra is tilos a behajtás, a látogatók autóikat a szintén felújított, Nagykovácsi úti parkolókban hagyhatják. Az erdő szélén meglévő tűzrakó helyet is átalakították, hogy kerekesszékkel is hozzá lehessen férni. A tanösvény teljes hosszán öt tábla mutatja be a környék erdeinek növény- és állatvilágát. Több mozgássérülteket tömörítő szervezet és iskola jelezte, hogy programjukba fel kívánják venni a Nagy-rét rendszeres látogatását. A használat során szerzett tapasztalatok felhasználásával tervezi a Pilisi Parkerdő Zrt. a tanösvény bővítését.
Amint arról korábban beszámoltunk, a budai parkerdők 2005 őszén indult fejlesztési programja a Fővárosi Önkormányzat 86 millió forintos támogatásából valósult meg. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt budapesti erdők évente 5 millió látogatót fogadnak. A kirándulókat szolgáló parkerdei infrastruktúra és maga az öregedő erdőállomány azonban megújításra szorul. A program során a négy leglátogatottabb kirándulóközpontban – Normafa, Nagy-rét, Vadaskert és Hármashatár-hegy - 40 asztalt, 160 támlás padot, 100 hulladékgyűjtőt helyeztek ki. Ugyanennyi meglévő berendezés festése és javítása történt meg. 500 útelzáró karót telepítettek az illegális behajtások, hulladéklerakás megakadályozására. A korábbinál nagyobb befogadóképességű parkolók épültek ki, és mintegy 1000 m3 illegálisan lerakott sittet és szemetet hordtak el a területről. A kirándulóközpontok közelében elkezdett erdő-revitalizációnak köszönhetően megfiatalodnak a főváros öregedő parkerdei. Öt új információs pont és 500 irányító tábla segíti az erdőterületen való tájékozódást, az erdő értékeinek megismerését.
A parkerdők legnagyobb ellensége az illegális lakossági hulladéklerakás. Az erdészet évente mintegy 6000 m3 hulladékot gyűjt össze az erdőterületről. Mindez a parkerdők fenntartásától, fejlesztésétől vonja el a forrásokat, ezért nagyon fontos és üzenetértékű a parkerdők számára nyújtott fővárosi támogatás.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.