Dél-koreai erdészeti szakemberek Magyarországon (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageJúnius 29-én az FVM Erdészeti Főosztálya meghívására hazánkban tartózkodó Koreai Erdészeti Szolgálat (Korea Forest Service) szakembereit látta vendégül az Állami Erdészeti Szolgálat. A távol-keleti országból érkezett szakembereket Kim Hyung-Kwang vezérigazgató (Forest Human Resources Development Institute) vezette.

A magyarországi erdők, erdőgazdálkodás iránt nagy érdeklődést tanúsító csoportot Kovácsevics Pál, az ÁESZ osztályvezetője tájékoztatta a magyar erdőgazdálkodás általános helyzetéről, a legfontosabb aktuális folyamatokról, valamint az erdészeti igazgatás, ezen belül kiemelten az ÁESZ felépítéséről, munkájáról, az intézményt érintő új kihívásokról, feladatokról.
A dél-koreai szakembereket különösen érdekelte az akác termesztése, termőhelyi igénye és felhasználhatósága. Mint kiderült az akác faanyagnak – tartóssága miatt – nagy keletje van a távoli országban (példáil védművek építéséhez, játszóterek berendezéséhez használják), melynek jelentős részét hazánkból szerzik be. A szállítás is megoldott, az ide érkező, és korábban üresen visszainduló konténerekben. A Dél-Korában csak magyar akácként emlegetett fafajjal, annak termelésbe vonásával kapcsolatban azonban – agresszív terjeszkedő képessége miatt – az ottani szakemberek is megosztottak.
A dél-koreai vendégek elismeréssel szóltak a Magyarországon folyó erdőtelepítési programról, melynek elsősorban jogszabályi és finanszírozási háttere iránt érdeklődtek.
A delegáció kelet-európai körútjuk során, lengyelországi, csehországi és ausztriai látogatást követően egy napot töltött Magyarországon.

(Dél-Koreában 6,4 millió hektár erdő van, ami 64,3%-os (!) erdősültségnek felel meg, az erdők összes élőfakészlete 489 millió m3, ez csupán 76,4m3/ha átlagos élőfakészletet jelent, mivel az erdeik jelentős része 30 évnél fiatalabb. A magántulajdonban lévő erdők aránya 69,4%.
(További információ a www.foa.go.kr honlapon.)

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.