Illegális fakitermelés Cecén (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageEzek az ügyek nem a rőzsehordó nénikék esetei.
Terepi bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott 2006. december 6-án az FVM Természeti Erőforrások Főosztály és az Állami Erdészeti Szolgálat Budapesti Igazgatósága a Fejér megyei Cecén.
Az erdészeti hatóság területileg illetékes munkatársa szeptemberben észlelte, hogy engedély nélküli fakitermelést folytatnak a Cece községhatárához tartozó egyik erdőrészletben.

A tények rögzítéséhez a Sárbogárdi Rendőrkapitányság munkatársai nyújtottak segítséget, és jegyzőkönyvben rögzítette, hogy a 17,6 hektáros területen egy tulajdonos megbízást adott a 30 éves részben akác, részben feketefenyő állomány letermelésére. A ledöntött faanyagot pedig egy kft. vásárolta meg. A fakitermelő csapatot az erdőfelügyelő fölszólította a munkálatok befejezésére. A felhívásnak a favágó brigád nem tett eleget, a munkát folytatják, a faanyagot jelenleg a vágástéren rakásokban tárolják.
A kitermelt faanyag mintegy 1890 m3-t tesz ki, amelynek piaci értéke meghaladja a húsz millió forintot.
Az engedély nélküli fakitermelés miatt a tulajdonost megbírságolták, az erről szóló határozatot az illető át is vette. A bírság befizetésének határideje 30 nap, amelynek az elkövető várhatóan nem tesz majd eleget. Ekkor a lakóhelyének jegyzőjét felkérik a behajtás elrendelésére. Ezt kétszer teszik meg, majd az ügy ad acta kerül.
A „tulajdonos” ugyanis vagyontalan, szinte hajléktalan, tehát a határozat végrehajthatatlan.
A kör ezzel bezárul.
A reményt azonban nem adhatják föl az erdészeti hatóság munkatársai. Erre adott bíztatást a legfőbb ügyész közelmúltban kelt levelében tett állásfoglalása, amely szerint az engedély nélküli fakitermelés természetkárosításnak tekintendő, s mint ilyen, 2-8 évig terjedhető börtönbüntetéssel fenyegettetik.
Varga Gábor, Cece polgármestere a sajtótájékoztató bevezetőjében elmondta, hogy dilemma elé került, amikor a rendezvény befogadására fölkérték. Jó-e ha a település efféle kétes dicsőséghez adja a nevét. De mégis úgy döntött, hogy vállalják a „meghurcoltatást”, hisz reméli, az eset tanulságul szolgál majd sokak számára. Cece lakossága is átélte az olcsó és kényelmes gázra való áttérés örömét, majd a közelmúltban a gázáremelés a kijózanodást jelentette. Addig nem is volt baj a fakitermeléssel, amely a normális mederben folyt. A történteket segélykiáltásként is felfoghatják az illetékesek – zárta mondandóját a település első embere.
ImageGyőri Tibor erdőgazdálkodó, integrátor elmondta, hogy a törvényes keretek között gazdálkodókat is sújtja az illegális fakitermelés. Reménykedve néznek a jövő év elé, hogy alkalmuk lesz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv közel húsz jogcíme közül néhányban EU támogatásokban részesülni. A hazai erdők mintegy felén gazdálkodó magánerdő-tulajdonosok érdekében is kéri a szakma illetékeseit az együttműködésre, a hova tovább országos jelenségnek tekinthető hasonló esetek megakadályozása érdekében.
Klemencsics András, az FVM Természeti Erőforrások Főosztálya helyettes vezetője vázolta az illegális fakitermelés különböző formáit a szociális indítékból elkövetett falopástól a szervezett bűnözésig. Néhány éve figyeltek fel az erdészeti hatóság munkatársai, hogy a bizonyos hazai szervezett bűnözői körök szemet vetettek a magyar erdővagyonra. Tavaly még csupán mintegy 40 ezer m3-t tett ki az illegálisan kitermelt fa mennyisége, de idén már most meghaladta a 100 ezer m3-t, s várhatóan az évvégre meghaladja a 200 ezer m3-t is.
Ez a mennyiség 14-17 ezer Ft köbméterenkénti tűzifa árat számolva, 4-4,5 milliárd forintot tesz ki. 
A tűzifát azért tudják viszonylag alacsonyabb árszinten értékesíteni, mert nem terheli őket az egyébként a fakitermelés után kötelező erdőfelújítási járulék befizetése, ami alól illegális úton kibújnak. 
Tekintettel arra, hogy az erdő, mint természeti érték, mindannyiunké, az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében javaslatot tettek többek között az erdőtörvény módosítására. A javaslatokat az Országgyűlés várhatóan a közeli napokban elfogadja, és reményeik szerint 2007. január 1-től életbe is léphetnek.
A javaslatok között szerepel például, hogy az Állami Erdészeti Szolgálat által kiadott fakitermelési engedélyt az érintettnek magánál kell hordania, hogy felszólítás esetén meg tudja mutatni. A faanyag fuvarozójának igazolnia kell a szállítmány származását. Az erdőgazdasági bírság díjtétele 50 ezertől 500 ezer Ft-ig terjed. A motorfűrész kezelőjét is köbméterenként 30 ezer Ft bírsággal fenyegeti az új jogszabály. Mindehhez hozzájárul a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása, amely börtönbüntetéssel fenyegeti az engedély nélküli fakitermelőket természetkárosítás címén. A főosztályvezető-helyettes is felhívta a figyelmet a jelenség terjedésének megakadályozásához szükséges társadalmi összefogásra. 
ImageLasancz Zoltán alezredes, Sárbogárd rendőrkapitánya áttekintette a falopást fenyegető jogszabályokat, és ő is megállapította, hogy az engedély nélküli fakitermelés egybeesik a természetkárosítással. Visszatekintve az elmúlt időszakra, megállapította, hogy míg 2005-ben 7 falopási ügy volt, addig idén már most 8-nál tartanak.  A korábbiak többsége csupán szabálysértésnek számított, ebben az évben valamennyi kimeríti a bűncselekmény kategóriáját. Ahogy jellemezte, ezek az ügyek nem a rőzsehordó nénikék esetei, hanem szervezetten, sok esetben bérelt utánfutóval a falvakat járva árulják a fát, nemegyszer becsapva a vevőket.
A rendőrkapitány javasolta az erdészek, a mezőőrök és a polgárőrök együttműködését. Indítványozta egy szakmai egyeztetés megszervezését.
Elmondta, hogy nyomozást csak bűncselekmény gyanúja esetén rendelhetnek el. Ez pedig 10 hektár feletti terület engedély nélküli letermelése esetén áll fenn. A kártétel igazolásához pedig szakértőt kell bevonniuk. Kisebb kártétel esetén gondot jelent számukra a bűntárgyak lefoglalása, azok kezelése. Büntető ügy esetén ennek nincs akadálya.
Emlékeztetett arra, hogy az erdőtulajdonosok egy része nem nagyon érti, hogy a saját tulajdonát képező erdőben miért nem vághat fát akkor, amikor neki arra szüksége volna. Ezekben az esetekben nem is beszélhetünk lopásról, hanem engedély nélküli fakitermelésről van szó.
Arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a közutakon ebben az időszakban fokozottan ellenőrzik a karácsonyfát, de a rönköt és a méterfát szállító gépjárműveket is.
Az alezredes reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is számíthat az erdészeti hatóság szakembereinek segítségére. Végezetül idézte azt a megállapítást, hogy a természetet az unokáinktól kaptuk kölcsön.
ImageSzentpéteri Sándor, az ÁESZ Budapesti Igazgatóságának vezetője ismertette a történteket, megjegyezve, hogy ebben a – ritka – esetben az erdőtulajdonos megjelent a felszólítás nyomán, és vállalta, hogy ő adott megbízást a fakitermelésre. A faanyagot megvásárló jogi személyiségű résztvevő ellenben nem hajlandó alávetni magát a jogszabályi kötelezettségeknek. A rá kivetett erdőgazdasági bírság – 18 millió 900 ezer Ft – a fa értékéhez viszonyítva úgy tűnik, nem elrettentő hatású.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.