Évzáró sajtótalálkozó (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageDecember 7-én tartotta évzáró alkalmát az Országos Erdészeti Egyesület Közönségkapcsolatok Szakosztálya. Az összejövetel másik házigazdája a Nemzeti Erdőprogram Kommunikációs Munkacsoportja volt.
Az év végi csúcsszezon különösen az erdész kollégákat „tizedelte” meg, így ezúttal teljesen kiegyenlített volt az újságírók és a szakmabéliek aránya. A rendezvények sokaságának érzékeltetésére elég rápillantani a ForestPress Visszaszámlálójára, a Sajtószobára és máris kitűnik, hogy december 7-én hazánkban tartózkodott a szerb és bosnyák erdészküldöttség, ülésezett az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezetének vezetősége, értekezletet tartott az Erdészeti Lapok szerkesztőbizottsága, igazgatói értekezlet zajlott az Állami Erdészeti Szolgálatnál, vadászházat avattak a Bakonyerdő Zrt.-nél, kutatói tanácskozást tartott az ERTI, s végül, de nem utolsó sorban megtartotta évzáró összejövetelét a Közönségkapcsolatok szakosztály.
Eme eseménysűrűség ellenére megtisztelte a rendezvényt Klemencsics András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztálya helyettes vezetője valamint Wisnovszky Károly, az Állami Erdészeti Szolgálat megbízott főigazgatója. A főosztályvezető-helyettes tájékoztatást adott az ágazat agráriumon belüli helyzetéről, a költségvetési és finanszírozási feltételekről. A kirajzolódó kép meglehetősen sötét. Az ágazat alulfinanszírozottsága a jövő évben várhatóan tovább növekszik, az évek óta görgetett hiányt nem sikerül csökkenteni.
Wisnovszky Károly beszámolt az ÁESZ jövőbeli sorsának várható alakulásáról. Az integráció nem kerülhető ki, de a fölálló mezőgazdasági szolgáltató hivatal megyei szervezeteit a szolgálat nem fogja párhuzamosan követni, hanem megőrzi a regionális struktúráját. A tovább növekedő feladatokat pedig, tovább csökkentett létszámmal kénytelen ellátni.
Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke részletes előadást tartott az egyesület alakulásától napjainkig terjedően a szakmai szervezet múltjáról, funkciójáról és működéséről. Beszédének második részében elsősorban az Állami Erdészeti Szolgálat szakmai szerepére hívta föl a figyelmet. Beszámolt a közelmúltban az Országgyűlés elnökénél, Szili Katalinnál tett látogatásról, a zöld civil szervezetekkel létrejött együttműködési megállapodásról és tájékoztatta a hallgatóságot a miniszterelnöknek írt közös levélről. Elmondta, hogy a közeljövőben várható a találkozója Veres János pénzügyminiszterrel.
ImageSárvári János, a MEGOSZ főtitkára rövid tájékoztatójában ismertette a magánerdő-gazdálkodók idei tevékenységét, amelynek egyik kiemelkedő rendezvénye volt a nyíregyházi székházavató és erdészeti fórum, amelyet két miniszter is megtisztelt – nem csupán protokolláris – jelenlétével.
Végül sor került az Országos Erdészeti Egyesület kiadásában megjelent Gyökerek és lombok sorozat 5. kötetének bemutatójára, amelyet a szerkesztő-riporter, Pápai Gábor ismertetett.
Ormos Balázs, az OEE főtitkára pohárköszöntőjében megköszönte a sajtó jelenlévő munkatársainak az együttműködést. Tájékoztatta a megjelenteket, hogy hamarosan újraindul az OEE honlapja.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.