'Európai' alpesi erdészeti síverseny az erdélyi Predealban

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Kecskeméti kollégánk Erdély legdélebbi csücskéből, a Brassói havasokból hozott tudósítást. Arról a vidékről, amelyről Mészáros László, az Erdély természeti kincsei című képes könyvében írja, hogy az erdélyi Kárpátok legismertebb, leglátogatottabb része. A szomszédban fekvő Bucsecs Nemzeti Park bükkösei, fenyvesei és egyedülálló "aljnövényzete", a csak itt található déli csüdfű, barcasági tárnics, Kitaibel-szegfű, Bánffy-dercefű és a Szent István-mák adják többek között e vidék kiemelkedő értékeit. A látványról nem is beszélve. Kiskunsági és nyírségi barátaink e tájékon élvezhették a porhó gyönyöreit.

Image
Bucsecs Nemzeti Park, fotó: Mészáros László (részlet)

Ellentétben az immár több évtizedes múltra visszatekintő Európai Erdészeti Északi Síversennyel kevesen tudják, hogy létezik egy erdészeti alpesi síverseny-sorozat is Európában, mégpedig Romániában. Habár jóval fiatalabb múltra tekint vissza, mint északi "testvére" és a címben jelzett - egyelőre idézőjeles - európaiság is csak néhány nemzet téli sportot szerető résztvevőiből adódik; egyszer mindent el kell kezdeni. A versenyhez természetesen táji adottságok is kellenek, és ez a Kárpátokban meg is van. Ha síterepekben nem is rendelkezik olyan adottságokkal, mint az alpesi országok vagy akár Szlovákia, egy olyan szerényebb verseny megrendezésére - mint amilyenre legutóbb a Brassó melletti Predeál-sícentrumban sor került -, mindenképpen bátran vállalkozhat.

Image

Így is tette a Román Erdészeti Szakszervezet a Román Állami Erdészettel összefogva, amikor ez év március első hetében megrendezte - elsősorban hazai szakemberei számára - ezt a baráti, nemes versengést. A népes horvát delegáció mellett - tekintettel a nagy múltú, szoros erdélyi kapcsolataira -, Magyarországról a KEFAG Rt. kapott meghívást. Az összeállt magyar csapat a Nyírerdő Rt. versenyzőivel egészült ki.

Image

A verseny helyszíne az 1100 m magasan fekvő Predeal, gyönyörű erdei környezetben található, látványosan fejlődő üdülőfalu, Brassó - Poiana mellett -második sí-centruma. A 75 hazai résztvevő mellett 5 tagú magyar és mintegy 10 fős horvát delegáció képezte a mezőnyt. Természetesen a 20 hölgy és a 70 férfiú külön versenyt vívott, életkortól függetlenül. A versenyt óriás-műlesiklásban rendezték ( 5-600 méteres pályán 15 kapu), két futamban. A küzdelmeket megelőző napon volt lehetőség edzésre, a délután, pedig szabad programmal telt. Érdekesség, hogy a rendezvény pénzdíjas volt: 2-5 millió Lej (ottani közel egyhavi fizetés!) ütötte a markát a dobogósoknak, ami mellett a főszponzor még külön értékes díjakat is felajánlott termékeiből. Szóval érdemes volt küzdeni. A programot hajnalig tartó búcsúest zárta, mely alkalmat adott a szakmai kapcsolatok ápolására, ismeretségek kötésére.

Image

Végül megemlítem, hogy a kiutazás, határátkelés ma már rendkívül egyszerű és gyors, a közúti közlekedés nagyon jó, teljesen európai útviszonyokkal. Beszámolómat figyelemfelkeltésnek is szántam, ha valakit érdekel a verseny, későbbiekben a KEFAG Rt.-n keresztül segítséget tudunk nyújtani a részt venni szándékozó alpesi síző erdész kollégáknak.

Koczka Zoltán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.