A 36. Európai Erdészeti Északi Síverseny

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A hagyományoknak megfelelően a magyar erdészek ismét képviseltették magukat az Európai erdészek talán legnagyobb találkozóján. A Francia Alpok egyik gyönyörű alpesi völgyében található üdülő településre, az 1400 m magasban fekvő Pralognanba 18 fős, elsősorban egyetemi hallgatókból és nemrég végzett fiatalokból álló magyar csapat utazott. Az 1100 résztvevő 24 európai országot képviselt.

Image
A magyar csapat

A közel egyhetes program gazdag volt szakmai és sport programokban. Az évenként megrendezésre kerülő eseménynek elsődleges célja az európai erdészek közötti kapcsolatépítés, a szakmai ismeretek bővítése. Lényeges továbbá, hogy a sportban edzett szakemberek munkabírása jobb, nagyobb megértéssel tudják ellátni az erdőkben jelentkező szociális közjóléti feladatokat.

A megérkezést követő napon hétfőn, több szakmai kirándulásra volt lehetőség. Számunkra igen érdekes volt a természetvédelem és intenzív túrizmus összhangjának kialakítása, amit a védett fellápok között kanyargó olimpiai sífutópályákon tanulmányozhattunk. A táj és a védett területek gondozása, a tervek elkészítése és végrehajtása az erdészeti szervezet feladata. Az ONF a Nemzeti Erdészeti Hivatal a feladat ellátásához rendelkezik a szakemberekkel és a megfelelő háttérrel. A szakmai utak keretében lehetőség volt megismerkedni a hegyvidéki mezőgazdasággal, a rekultivációval, a természetvédelmi területek kezelésével, a nyárfatermesztéssel. Természetesen a helyi érdekességeket, a kulturális értékeket, no meg a vidékre jellemző sajtokat és borokat is tanulmányozni lehetett a szakmai utak során.

Image
Egy magyar versenyző

Kedden volt az edzésnap és az ünnepi megnyitó. Az edzésen megismerhettük a könnyűnek nem mondható és számunkra magashegyinek minősülő sífutópályát, gyakorolhattuk a céllövészetet. Az esti megnyitó az üdülőhely központjában volt. A beszédeket követően a kivilágított lesiklópályán bemutatták a hegyi élet síhez kötődő néhány elemét, valamint a lesiklás fejlődését az ősi időktől napjainkig.

A szerdai egyéni versenyen csapatunkat illetően teljes mértékig érvényesült az olimpiai eszme: nem a győzelem, a részvétel a fontos. A sokkal jobb lehetőségekkel rendelkező országokkal a versenyt felvenni természetesen nem tudjuk már azért sem, mivel több csapatban hajdani olimpiai és világbajnoki helyezettek is szerepelnek. A férfiaknak 10 km, a hölgyeknek 6 km volt a táv, és a cél előtt mintegy 3 km-el található lőtéren 5 lövés (50 m-re álló helyzetből). Az elhibázott lövések számának megfelelő büntetőkört kellett lefutni a biathlon szabályainak megfelelően. A versenyt követően a belgiumi kollegák vallon estet rendeztek, ahol erdőgazdálkodásukat és szervezetüket mutatták be. A levetített filmből bennünket leginkább az fogott meg, amikor az intézkedő erdészek megbilincselnek egy renitens erdőlátogatót. Ennek háttere az, hogy valamennyi állami feladatot az erdőben az erdész egy személyben testesít meg, szakmai feladatai mellett ellátja a rendőrségi, határőri, pénzügyőri, természetvédelmi stb. feladatokat is.

Image
Szakmai vezetőnk

Csütörtök ismét a szakmai tanulmányutak napja volt. Este erdészeti szakmai program keretében a résztvevők tájékoztatást kaptak a hegyvidéki erdőgazdálkodás problémáiról a Rhone-Alpokban, valamint a Vanoise Nemzeti Parkkal kapcsolatos erdészeti kérdésekről.

Pénteken volt a váltófutás. Az olimpiai eszme továbbra is követte a magyar csapatot. Versenyzőink derekasan helyt álltak, nem lettek utolsók. A verseny végét több csapat hangulatos borozgatással, sonka és sajtevéssel, énekléssel ünnepelte a szikrázó napsütésben. Nagyon jó alkalom volt a nemzetközi barátságok erősítésére. Az esti díjkiosztáson és búcsúvacsorán köszöntünk el a nagyon jól szervezett jó hangulatú hét rendezőitől, francia erdész kollegáinktól.

A következő, 37. EFNS rendezője Fehéroroszország (Minsk).


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.