Életmentő lehet a menedékházi túranapló (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. augusztus 12. - Többórás keresés után találtak rá a hegyimentők a Retyezát-hegységben eltűntnek nyilvánított 50 éves férfire és 14 éves fiára. A két turista Nucşoara-ról indult el túrázni a Pietrele menedékház felé és terveik szerint ugyanide készültek visszatérni. Meg is beszélték ezt egy ismerősükkel arra kérve utóbbit, hogy várja őket a nucşoara-i menháznál. Mivel azonban a két hegymászó a megegyezett időpont után több órával sem került elő, az őket váró ismerős értesítette a hegyimentőket.
– Átfogó nyomozásba kezdtünk a Retyezát hegységben, de a két turistát csak másnap találtuk meg a Buta menedékház közelében. Mindketten épségben ereszkedtek le a hegyről. Mint utólag kiderült, csupán túrázás közben döntötték el, hogy útirányt változtatnak és erről már nem értesítették az ismerősüket – számolt be Nicolae Răducu, a hegyvidéki rendőrség szóvivője.
A Hunyad megyei hegységekben évente 450-500 alkalommal riasztják a hegyimentőket – állítja Ovidiu Bodean, megyei hegyimentő parancsnok. Idénre még nem készült statisztika, de tavaly 440 esetben kellett közbelépnünk. Az eseteknek körülbelül egyharmadában eltűnt turistákat kerestünk – mondja Bodean. Nyáron a legtöbb gond a Retyezát, a Páreng és a Surján hegységben adódik. Télen viszont a síközpontokra koncentrálódik a hegyimentők figyelme, hiszen ezek környékén történnek a balesetek, illetve innen kószál el a bajba keveredő turisták jó része is.
Bodean szerint nagyon hasznos volna, ha a hegymászók kihasználnák a menedékházaknál üzemeletetett „útinaplót”, azaz túrázás előtt beírnák ebbe nevüket, adataikat, a tervezett útvonalat és ennek időtartamát, illetve rokonaik elérhetőségét. Ezek ismeretében sokkal hatékonyabban folyhatna a hegyimentés – állítja Bodean. Mint mondta, sok nyugat-európai országban a turistáknak kötelező bejegyezniük az említett adatokat a szálláshelyi útinaplókba. Nálunk azonban jóformán senki nem veszi komolyan ezt a lehetőséget, ami végül is saját biztonságát szolgálná. Gáspár-Barra Réka

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.