Világesemény a vadregényes székely hegyekben (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. február 10. - Csíkszereda mellett, a Hargitán tartják a sítájfutó világkupa második fordulóját az úgynevezett Világhetét.

Csúcs Klausz, szervező és sítájfutó: „Sajnos nincs székelyföldi képviselőnk, merthogy az összes székelyföldi szervezőként vesz részt, de nem olyan nagy fájdalom. Hálistennek a hétvégén havazott bőven, kitűnő körülmények várnak a versenyzőkre”

Sítájfutó Világhét – Az első versenynap
Szerdán reggel ragyogó napsütésben kezdődött meg a Hargita hegység Tolvajos-tető nevű átjárónál a Sítájfutó Világhét első versenynapja. A felnőtt Európa-bajnokság, a világkupa, az utánpótlás világbajnokság és az ifjúsági Európa-bajnokság futamait is ezen a napon rendezték meg.

A férfiaknál Peter Arnesson és az orosz Eduard Krennikov, a nőknél Tatiana Vlaszova nyerte a Sítájfutó Világhét első versenyét, a középtávú Világkupa-, illetve Európa-bajnoki futamot.

A férfiak versenye szorosra sikeredett a svéd Peter Arnessonnal azonos időben érkezett be az orosz Eduard Krennikov, a harmadik helyen a szintén orosz Andrej Grigorjev végzett. A versenyzámban 75-en rajtoltak és 71-en értek célba, a romániai sportolók közül Marian Ciprian Alin az 49., Paul Brăbiescu-Călinescu a 66., Tóth Zoltán pedig a 70. helyen zárt.

A nőknél az orosz Tatiana Vlaszova futotta a legjobb időt. A győztest tíz másodperc lemaradással követte a finn Lisa Anttila, a harmadik helyen a norvég Marte Reenaas zárt. A hazai versenyzők közül Monica Auer 31. helye a legjobb helyezés, Corina Andreea Hepcal a 33., Veronica Minoiu a 36., Andreea Dănilă pedig a 39. helyen zárt, ebben a számban 42-en álltak rajthoz és 40 érkeztek célba. Mind a nők, mind a férfiak egy 8,8 kilométeres pályán 22 ellenőrzőponton haladtak végig.

Az utánpótlás világbajnoki verseny szerdai középtávú futamátt a férfiaknál az orosz Utkin Mikail nyerte két norvég sportoló, Skaare Rasmus Korvald és Braten Vetle Ruud előtt. A hét kilométeres távon a legjobb hazai sportoló Criztain Brezian lett, ő a 38. helyen zárt, Făţ Andrei Mihai a 46., Molnár Teodor a 47., Barkasz Dániel az 50., Indrecan Ionuţ az 51. helyen zárt.

A nőknél 42 versenyző tette meg az 5,6 kilométeres távot, a győztes a norvég Kvale Barbro lett, honfitársa, Asprusten Marie és az orosz Szituhina Ekaterina előtt. A futamon csak két román versenyző indult, Căprăuşan Patricia Roxana a 35., Brezian Cristina a 38. helyen végzett.

Az ifjúsági Európa-bajnokság szerdai futamán a fiúk 6,2, a lányok 4,2 kilométeres távot teljesítettek. A fiúknál a német Blumenstein Bojan nyert, megelőzve az orosz Popov Alekszejt és a finn Kotro Tuomast, Mercar Alex Dorin a 14., Libotean Ştefan a 18., Bogdan Dan Cazian a 21., Bele Felician a 26. helyen zárt, összesen 33 sportoló ért célba. A lányoknál a svéd Lindkvist Linda nyert honfitársa, Sandberg Frida és az orosz Demeneva Evgenija előtt. A hazai versenyzők közül Tetişan Anca a 13., Anghel Andra a 16., Horváth Mădălina Emilia a 17., Roman Teodora a 24. helyen zárt a 25 célba érkezett versenyzőből.

Csütörtökön a hosszú távú versenyeket tartják a Tolvajos-tetőn, 11 órakor lesz a felnőtt Európa-bajnokság és Világkupa-futam rajtja, negyedórával később az előbb említett szám női sportolói indulnak el, 13 órakor lesz az utánpótlás világbajnoki futam férfi, negyedórával később a női rajtja, 13.30 órakor indulnak az ifjúsági Európa-bajnokság és a Veterán Világbajnokság futamai, a Mikó-vár udvarán pedig 18 órakor lesz a díjkiosztó ünnepség.

A csütörtöki veterán világbajnoki futamon már lesz csíkszeredai induló is, a férfiak 40 éves korcsoportjában a megyeszékhely polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, a női 60 évesek korcsoportjában a Kárpátok SK vezetője, Gabriela Iosub is rajthoz áll. Kopacz Gyula


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.