Síbalesetben meghalt egy magyar fiú Ausztriában (MTI/ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az osztrákok sem ismerik a szabályokat – Szánkó- és síbalesetek a Normafánál is
ImageSíbalesetben meghalt egy 17 éves magyar fiú - adta hírül az osztrák hírszolgálati iroda.
A 17 éves diák egy váci tanulócsoport tagjaként töltötte szünidejét Ausztriában. Az osztrák csendőrségre hivatkozó hírügynökségi jelentés szerint a fiú a felső-stájerországi Lachtal egyik sípályáján járt szerencsétlenül vasárnap délben. Feltételezés szerint nagy sebességgel száguldott le a lejtőn, amikor kisodródott, és nekiütközött a pálya jobb oldali szélét jelző faoszlopnak. Olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a mentők helyszínre érkezése előtt, a helyszínen meghalt.

A Sicher leben - Biztonságosan élni - elnevezésű osztrák intézet már tavaly novemberben, a síszezon kezdetekor arra figyelmeztetett, hogy 2003-ban 47 000 síelő szorult kórházi ápolásra az alpesi országban. Az intézet nem adott hírt arról, hogy hányan haltak meg síbalesetben Ausztriában. Az intézet egy közelmúltbeli híradásában arról számolt be, hogy az osztrák sízők 33 százaléka még sohasem hallott arról, hogy a sípályákon is szabályok vannak, akik pedig hallottak ilyesmiről, azoknak is nagyon hiányosak az ismereteik.
Súlyos baleset történt egy másik magyar fiatallal is Ausztriában. A semmeringi sísáncon egy belga síugró egy 15 éves magyar diáklány fejére ugrott, aki súlyos fejsérüléseket szenvedett.
Balesetek a Normafánál is
Szánkó- és síbalesetekhez két óra leforgása alatt 12 alkalommal vonultak ki a mentők vasárnap kora délután Budapesten a Normafához, tájékoztatta Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-t.
Elmondta, hogy a múlt heti havazás óta eltelt időszakban elvétve volt már dolguk a balesetet szenvedett szánkósokkal és síelőkkel, ám közel sem annyi, mint vasárnap kora délután. "A tucatnyi sérültet főként láb- és kulcscsont-törés miatt kellett a János kórház baleseti sebészetre szállítani" - közölte Győrfi Pál.
Csúcsforgalom a Mátrában, a Bükkben és a Börzsönyben is

Vasárnap már reggel 10 órára megteltek a parkolók Mátraházán. A kékesi sípályán szombaton is voltak vagy másfél ezren, ami meg is látszik a lejtőkön, de a helyiek szerint a mai napot még kibírják. Teljes a nagyüzem Bánkúton is, bár ott a pálya, illetve a sok felvonó egyelőre megbirkózik a tömeggel.
Jól jött a nagyhideghegyieknek az idén üzembe állított új déli sílift. Ott az amúgy is komoly gépparkkal éjjel sikerült rendbe tenni a lejtőket. Ahol viszont kicsit kevesebb hó hullott, Sátoraljaújhelyen, Tokajban, Visegrádon, ott a sízők viszonylag hamar le is tolták azt. Míg másutt, például Dobogókőn a sok szánkózó kavarta fel az indulatokat, hisz a sípályákra menniük bizony igen veszélyes, ezt többnyire helyi szabályok is tiltják. Ahol viszont számukra külön szakaszt tudtak kijelölni, mint például Mátraszentistvánon, szent a béke, ott ráadásul a hódeszkások is kaptak külön területet, amit ezen a hétvégén avattak.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.