Erdei háború a bringások és a turisták között (Kosuth R- Hajnal-táj)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.05.17. - A kétkerekezők a fák között szlalomozva, utakon átugorva veszik birtokba az erdőt, nincs kijelölt pálya - meneküljön, aki tud?

Lehet-e békesség és egyezség a természetvédők és az extrém biciklisták között. Egyik pillanatban a békés természet, a másikban lezúduló kerékpár. Korántsem idillikus erdei kép. Éppen ezért egyeztetést és összefogást sürgetnek a természetvédők a hegytetőről lerobogó extrém biciklisekkel. A pécsi downhillesek körülbelül hatvanan vannak, pályájuk viszont nincs, ezért sportjukat a tájvédelmi körzetben űzik, amivel veszélyeztetik a turistákat és károsítják a természetet is - mondta a Hajnaltájnak a területet kezelő Biokom Kft. munkatársa.
A környezetért aggódik a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNPI) illetékese is, aki szerint a biciklisek mostanra már maradandó nyomokat hagytak az erdőben. A bringások viszont azt mondják, a hegyekben csak ott lehet biciklizni, ahol erre utakat jelöltek ki, ezek viszont nem alkalmasak az extrém kerékpározásra. Azt is hozzáteszik, hogy tíz éve járt ösvényük mindössze három helyen keresztezik a turistautakat, és itt rendre le is fékeznek, hogy elkerüljék a baleseteket.
A Biokom Kft., a DDNPI és a Környezetvédelmi Felügyelőség a természeti értékek védelmében és a balesetveszély elkerüléséért egyelőre nem tehet mást, mint hogy figyelmezteti a tájvédelmi körzetben sportolókat, de ha ez nem lesz eredményes, akkor szankciókat is fontolgatnak, akár a rendőrséget is bevonatják. Lehet azonban, hogy erre mégsem kerül majd sor, mert most úgy tűnik, mindkét fél hajlandó lesz tárgyalni. Zsoldos László

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.