Miért nem működik a kommandói sípálya? (erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. január 5. - Orbaiszéki sízők nagy bánatára az ünnepek idején, a vakációban nem működött a kommandói pálya felvonója. Hó pedig van, a Laur oldalán lévő sípálya a megyében az egyedüli, ahol bőséges természetes havon lehet sízni – jelezte lapunknak az egyik síkedvelő.

Megpróbáltunk utánajárni, miért nem működik a sípálya, a hírek viszont egyáltalán nem kedvezőek: érdeklődés hiányában veszteséges a felvonó működtetése – mondta az üzemeltető, Péterfy László. Azonban aki vállalja a hegyoldal megmászását, az nyugodtan – és ingyen – sízhet a kommandói pályán. Műszaki hiba is volt, de azt kijavították, ha lenne elég síző, működhetne a felvonó. Péterfy elmondása szerint az utóbbi három-négy évben nagymértékben csökkent a sízők száma Kommandón, és ez a pálya méretének is betudható. Amíg nem lesz legalább ezer méter hosszú a terep, és nem elégíti ki a sízők egyre növekvő elvárásait, hiába minden reklám, ismertetés – a téli sportok szerelmesei nem mennek tömegesen Kommandóra – vélekedett.

Kocsis Béla polgármester korábban többször kijelentette: a település jövőjét a vendégforgalomra kell alapozni, de ehhez elengedhetetlen a sízési körülmények javítása. Csakhogy önerőből nem tudják megvalósítani ezt, megfelelő pályázati kiírásra lenne szükség – magyarázta a községgazda, aki egy sífutópályát is szeretne kialakítani, sőt, az ugrósáncot is újjáépítené.

A sípálya fejlesztésében Péterfy László üzemeltető is részt venne. A Sízés a Kárpátokban program részeként adódott lehetőség arra, hogy a pálya felső határán egy hektár erdőt ingyenesen kivegyenek az erdőgazdálkodásból – de eddig nem éltek a lehetőséggel, nem vágták ki a területről a fákat. Ha nőne a sízhető terület, minden további nélkül megnyújtaná a felvonót is – mondta korábban.

A felvonót a közelgő hóünnep idején igényelhetik többen. A hóviszonyoktól függően a február első vagy második hétvégéjére időzített eseményre nagy tömegeket szeretnének Kommandóra csalogatni. A program végső változata is elkészül a napokban – mondta el Kocsis Béla. Idén egyébként tizedik alkalommal szervezik meg a kommandói hóünnepet. Eddig valóban nagy tömegeket mozgatott meg az esemény. Kivétel a tavalyi esztendő, amikor a változatos program ellenére nagyon kevesen látogattak el Kommandóra. Akkor sokan a kovásznai sípálya megnyitásának rovására írták a vendégfogyatkozást. Jelenleg – ha csak Kommandó vonzáskörzetét nézzük – a helyzet még inkább megváltozott: tavalyhoz képest, kétszeresére nyúlt a kovásznai pálya, működik a felvonó Gelencén, és Sugásfürdőn is immár két pálya várja a sízőket. Bokor Gábor


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.