Gondosan válasszunk sícipőt! (Új Szó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. november 11.
Az országban hét, az európai színvonalnak is megfelelő síközpont van a legmodernebb felszereléssel
Csalódnia kell annak, aki a 2006–2007-es főszezonban bárminemű változásra számít a magas-tátrai sípályákkal kapcsolatban. A hegység jövőjét alapvetően befolyásoló zónarendelet ugyanis eddig nem készült el, így jelenleg még mindig építési tilalom vonatkozik a sípályákra. Némi változás csak a szolgáltatások minőségének javulásában lesz érzékelhető.

Sokan várják, hogy hosszú idő után végre elkészüljön a Magas-Tátra felosztását meghatározó rendelet, amely zónákra osztja fel a hegyet. Ez évtizedekre is eldöntheti egy terület sorsát. A szabályozás lényege, hogy egyértelműen meghatározzák azokat a területeket, ahol teljes mértékben tilos az építkezés, vagy ahol csak bizonyos feltételekkel lehet csak fejleszteni a környezetet. Amíg nem fogadják el a rendeletet, tilos új lifteket és sípályákat építeni.
Ezért csak a kínált szolgáltatásokon próbálnak változtatni. A legjelentősebb módosítás a Tarajka (Hrebienok) mellett épült Fun Park nevű központ, amely gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt jó kikapcsolódást nyújt. A Tarajkáról induló 2,6 kilométer hosszú szánkópályát már kivilágították, így már este is használható. Szintén világítást kapott a Jamy mellett található pálya, a felvonók mellé ráadásul értékmegőrző kabinokat is építettek.
Hivatalos statisztikai adatok szerint a síközpontok tavaly 850 millió koronát költöttek a felvonók és a húzóliftek karbantartására, illetve újak építésére. Idén eddig csak 350 milliót költöttek fejlesztésre. Új hóágyúk és a műhó előállítására szükséges technika karbantartása 185 millió koronát nyelt el, új ratrakokat is vásároltak összesen 100 millió koronáért.
Milyenek a síközpontok?
Szlovákiában jelenleg hét ötcsillagos síközpont van: a Ski Jasná, a Park Snow Donovaly, a Park Snow ©trbské Pleso, a Ski Park Ru¾omberok, a Snow Paradise Veµká Raèa és a Vrátna free time zone. Négy csillagot 8, hármat 33, kettőt 22 és egyet pedig 6 síközpont kapott. Az egyes központokat azért jelölik csillagokkal, hogy a síelők könnyen felmérhessék, hol milyen szolgáltatásokra számíthatnak. Az osztályozást minden három évben a Sitour szervezet, illetve a felvonókat és húzólifteket üzemeltető Lavex szövetség végzi. Ha egy központba jelentős összeget ruháznak be, több felújítást és átépítést hajtanak végre, a hároméves időszakon belül is átértékelhetik az osztályozást.
u Háromcsillagos központ minimális követelményei: saját honlap, büfé vagy étterem, sífelszerelés kölcsönzése, a lesiklópályák külön jelölése, információs brosúrák a központról.
u Négycsillagos központ minimális követelményei: információs központ, biztonsági berendezések a lesiklópályákon, az oszlopok és egyéb veszélyes területek környékén, legalább egy felvonó, étterem, síoktatás biztosítása, sítalpak javítása, sífutó pálya, hóágyú.
u Ötcsillagos központ minimális követelményei: információs központ, legalább két felvonó, különböző attrakciók (szánkópálya, korcsolyapálya stb.), rendszeresen szervezett rendezvények.
Tanácsok a felszerelés vásárlásához
Sífelszerelés vásárlásánál három alapvető szempontot kell figyelembe venni: sítudást, testmagasságot és testsúlyt. A sítudás mérlegelése általában magától értetődik, mindenki tudja, hogy mire képes. Egy kezdőnek rövidebb, lágyabb lécre van szüksége, míg egy profinak hosszabb és keményebb lécre. A testmagasság és a testsúly arányai általában változnak, ezért nagy általánosságban elmondható, hogy válasszunk testmagasságunkkal megegyező hosszúságú sítalpat.
A megfelelő síbotok kiválasztására is létezik egy egyszerű mérce: a testmagasságot kell beszorozni 0,7-del. A sícipő kiválasztása is rendkívül fontos, mert ha rossz cipőt veszünk, a síelés teljesen élvezhetetlenné válik. Szlovákiában 15 gyártó cipői közül válogathatunk. A sícipők három kategóriáját különböztetik meg: a Soft a legkényelmesebb – kezdőknek ajánlott, az igényesebbek válasszák a merev Univerzális cipőket, a profik pedig rendszerint a Race típusút vásárolják. Mindig próbáljuk ki a lehető legtöbb cipőt, tegyünk benne néhány lépést! Ugyanolyan szempontokat kell figyelembe venni, mintha hagyományos cipőt vásárolnának, tehát kényelmes legyen, ne mozogjon benne a láb – sícipőbe nem kell két zoknit húzni. Ne hagyatkozzon szigorúan a számozásra, a gyártók ugyanis általában saját – egymástól különböző – számozást használnak. (dem, ú)

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.