IPOLY ERDŐ Börzsönyi Hegyi Félmaraton és Családi Futás (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA szabad természetben való futás népszerűsítése, ismerkedés a Börzsöny természeti értékeivel, az erdészek és az erdő kapcsolatával. Ezeket a célokat tűzte maga elé az a sportrendezvény, amely szombaton délelőtt zajlott a Börzsöny keleti régiójában.
A Zagyi László, az Ipoly Erdő Zrt. Igazgatóságának elnöke, tájfutó és Tóth János, Diósjenő község polgármestere védnökségével megrendezett viadalon mintegy kétszáz résztvevő indult el. A legfiatalabb versenyző öt éves volt, a legidősebb a 72. életévét is betöltötte.

ImageA versenybe különböző távok szerint nevezhettek a résztvevők: a félmaraton 21 097 méter, a kismaraton 7 000 méter, míg a maratonka „csupán” 3 100 méternyi futást jelentett. A feladatot nehezítette, hogy a versenyzőknek kategóriánként 450 méter, 240 méter illetve 100 méter szintkülönbséget is le kellett győzniük.
Az értékelés még ennél is differenciáltabb volt, mert külön értékelték a hölgyeket és az urakat, sőt korcsoportokat is megkülönböztettek. Erre azért is volt szükség, mert a maratonkába nem csupán miniversenyzők nevezhettek, hanem felnőttek is.
Az egész versenyt a „nem a győzelem, hanem a részvétel fontos” szelleme uralta, ami természetesen nem zárta ki a küzdőszellemet. Ez utóbbit némely versenyző fantasztikus véghajrája bizonyította. A mezőnyben olyan ismert versenyzők álltak rajthoz, mint Benedek Zsolt többszörös magyar bajnok, Tóth Tamás, a 2006. évi Plus Budapest Nemzetközi Maraton győztese, országos bajnok és Zatykó Miklós, szintén országos bajnok. A hölgyek között Teveli Petra számos nemzetközi verseny győztese, és a Bécs Marathon ötödik helyezettje, sőt, ő már teljesítette az olimpiai szintet is. Földingné Nagy Judit pedig szintén a 2006. évi 21. Plus Budapest Nemzetközi Maraton győztese. Az idősebbek közül pedig Tabajdi József, aki az ország egyetlen olyan futója, aki 21 éve valamennyi Budapest Maratont teljesítette. Lencsés Éva azzal büszkélkedhet, hogy tagja az ultramaratonisták nem túl népes táborának.


ImageMár egy órával a rajt előtt átizzadt trikós versenyzők rótták a bemelegítés szigorúan kötelező kilométereit a diósjenő környéki erdők útjain. A verseny célját saját bőrükön igazolva találhatták a futók, mert mint a ForestPress-nek a verseny szervezői elmondták, 24 fokos levegő hőmérsékletet mértek az erdőben. Ez, pedig ideális egy ilyen verseny lebonyolításához. Napon a hőmérséklet bőven meghaladta a 30 Celsius fokot.
A 74 nevezővel rajtoló félmaraton mezőnyében több mint harminc sportegyesület profi vagy félprofi versenyzője indult az ország majd minden szögletéből, sőt külföldről is.
Először ennek a távnak a résztvevői sorakoztak fel a diósjenői erdészet közelében kijelölt rajtvonal mögé, hogy Lengyel László főszervező-főbíró visszaszámlálása és a startlövés dörrenése után, pontban 11 órakor nekilendüljenek az ijesztőnek tűnő több, mint 21 kilométeres távnak.
ImageEbben a kategóriában két jól ismert szakmabéli is rajthoz állt, Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgató-helyettese, mint ötletgazda, és számos, korábbi hosszú távú verseny résztvevője, valamint Mőcsényi Miklós, a FAGOSZ főtitkára, aki szintén elkötelezett sportember, és élete első félmaraton távját teljesítette. 
A kismaraton hét kilométeres távjának 87 vállalkozó vágott neki negyed 12 körül. Ebben a mezőnyben is az ország minden részéből számos sportegyesület versenyzője indult.
A maratonka 42 indulója között is szép számmal akadtak olyanok, akik valamely egyesület vagy sportiskola színeiben versenyeztek.
A 203 induló mindegyike végigfutotta a választott távot, az esések és kisebb sérülések ellenére.
ImageA félmaraton távot Tóth Tamás (Budapest, Misi SC) nyerte 67:14:00 perces kitűnő idővel. Második lett Benedek Zsolt (Debrecen, Békéscsaba AC, ideje 69:47:00), a harmadik helyezett Zatykó Miklós (Győr, Vasas-Humán SCFT, ideje 70:12:00).
A nők közül ezen a távon Teveli Petra nyert (Budapest, UTE) 79:25:00 perces idővel, ami az abszolút versenyben a nyolcadik helyet jelentette. Második Földingné Nagy Judit (Győrújbarát, Győri Dózsa, ideje 86:25:00), harmadik Farkas Katalin (Budapest, Misi SC, ideje 92:16:00).
A kismaraton távon Csillag Balázs (Szekszárd, AC Szekszárd) nyert 22:06:00 perces idővel. Második Kadlót Zoltán (Salgótarján, Salgótarjáni AC, ideje 22:16:00), harmadik Moissa Feyissa (debreceni etióp versenyző, ideje 22:43:00).
A hölgyek között Varga Éva lett az első (Orosháza, Békéscsabai AC, ideje 27:17:00), második Papp Ildikó (Salgótarján, SAC Karbona, ideje 27:18:00), harmadik Keresztes Kinga (Ivánc, TFSE, ideje 29:53:00).
A maratonka távot Haragos Richárd (Budapest) nyerte 9:50:00 perces idővel. Második Pápai Márton (Gödöllő, Futapest, ideje 10:20:00), harmadik Bodonyi Ádám (Szendehely, ideje 11:16:00).

A gyengébbik nem képviselői közül első lett Bujdosó Boglárka (Debrecen, DSC-Sportiskola, ideje 12:36:00). Második helyezést ért el Baranyai Anna (Szécsény, SZAFT Szécsény, ideje 12:58:00), harmadik lett Klotz Márta (Gödöllő, Futapest, ideje 14:43:00).

A hosszútávfutók magányosságát üdítő és forrásvíz, kitűnő babgulyás valamint néptáncosok műsora oldotta.
A legjobbak pedig az éremesőben komoly pénzdíjat is kaptak: Az abszolút kategóriák győztesei 100.000, második helyezettjei 50.000, a harmadikok pedig 30.000 Ft-ot.
Haraszti Gyula, a ForestPress-nek elmondta, hogy a hagyományteremtő versenyen jövőre beiktatják a maraton távot is.     Z.Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.