A síelők utolsó európai paradicsoma (InfoRádió/The Independent)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 30.
A globális klímaváltozás nyomán valószínűleg már ebben a században eljön az a pillanat, amikor csak Európa legmagasabb csúcsa kínál megfelelő terepet a síelőknek a kontinensen. Ez a csúcs azonban a közhiedelemmel ellentétben nem a Mount Blanc, hanem a Kaukázusban magasodó Elbrusz.

Az Alpokban működő sípályák üzemeltetői és látogatói már ebben a szezonban is sokat szenvedtek a melegtől és az elégtelen hómennyiségtől. Ezzel szemben az Oroszország déli határvidékén 5.642 méterre magasodó Elbrusz - a Mount Blanc csak 4.807 méteres - környékén az utóbbi években egyre több hó esett és a téli hőmérséklet is csökkent.
A kaukázusi hegycsúcs az Európát és Ázsiát elválasztó tektonikus lemez európai oldalán fekszik, és bár így az öreg kontinenshez tartozik, sohasem volt népszerű az európai síelők körében.
Ez azonban a közeljövőben megváltozhat, és nem csak a globális felmelegedés miatt. Az Elbruszt jelölték ki a 2014-es szocsi téli olimpiai játékok tartalék helyszíneként, vagyis, ha a kikötővároshoz közelebb lévő elsődleges helyszínen, Krasznaja Poljanán nem lenne elég hó, itt siklanának a világ legjobbjai.
Az olimpiai felkészülés jegyében Oroszország már eddig is jelentős fejlesztéseket hajtott végre, francia és kanadai vállalatok építik a minden igényt kielégítő sífelvonókat, és egy 60 kilométer hosszú jégmentes út is készül Szocsiból Nalcsikba, Kabard- és Balkárföld fővárosába - ebben az orosz tagköztársaságban magasodik az Elbrusz.
A köztársaság elnökének szóvivője szerint az, hogy Szocsi rendezheti a téli olimpiát, annak elismerése is, hogy a véres csecsenföldi harcok elültével visszatért a stabilitás a Kaukázusba.

Mint Irak
Hogy eloszlassák a biztonsági aggályokat, a játékok idejére kamerákkal felszerelt ballonláncot telepítenek a hegyekbe, ezzel is nehezítve az esetleges támadók dolgát. Az aggodalom ugyanis nem teljesen alaptalan: csecsen gerillák még két éve is jól szervezett, tömeges támadást hajtottak végre Nalcsik ellen.
Számos ország és nemzetközi szervezet sem hitte még el, hogy stabil a helyzet, az ENSZ ötfokozatú skáláján az Észak-Kaukázus továbbra is négyes besorolással szerepel - ez vonatkozik egyebek mellett Irakra is.
A moszkvai brit nagykövetség senkinek sem javasolja a régió meglátogatását, és a diplomatákat is csak felfegyverzett őrök kíséretében engedik oda.
Ugyanekkor ez mit sem változtat az Elbrusz kivételes adottságain: mind a nyugati, mind a 21 méterrel alacsonyabb keleti csúcsát állandó hó és jég borítja, az utóbbi évtizedben pedig a korábban megszokottnál rendre több hó esett.
A jelek szerint a régió éghajlata egyelőre szembe megy a globális folyamatokkal, mert az utóbbi telek hidegebben voltak az átlagosnál. Igaz, ez nem vonatkozik a nyarakra, amelyek közül az idei különösen forró volt, és valószínűleg rekord nagyságú darabot "harapott le" a Kaukázus gleccsereiből.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.