Hegyikerékpározás az Osztrák Államerdészet erdei útjain (Fatáj)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az Osztrák Államerdészet Rt. (Österreichische Bundesforst AG) először 1995-ben kötött együttműködési megállapodást Felső-Ausztriával arról, hogyan használhatják az erdei utakat a hegyikerékpárosok. Ezt a három éves szerződést 1997-ben tíz évvel meghosszabbították.

E 13 éves időszak végére összesen 645 km szakasz áll a kerékpárosok rendelkezésére az ÖBF AG erdei útjain. Felső-Ausztria, az áfát is beleértve, méterenként 0,22 eurót (körülbelül 55 Ft/m) fizet ezért, tehát az éves díj összesen 134.422 euró (33,6 M Ft/év).
A megállapodást a felek évente kiértékelik. Az utóbbi években az ÖBF minden alkalommal figyelembe vette a községek és a turistaszövetségek útvonaligényeit, így lett az eredeti megállapodásban szereplő 500 km-ből 645 km kerékpározható erdei út.
Ezzel Felső-Ausztria minden, a természeti sportot kedvelőnek jelentős kiterjedésű útvonalhálózatot kínál, melyet az ÖBF AG tart megfelelő állapotban. Néhány hete, 2007. augusztus 6-án kormányhatározattal a megállapodást további tíz évre meghosszabbították.
A vonzó útszakaszok jól segítik a régió turizmusának fejlődését, javítják a szabadidő aktívabb eltöltését a távolról jövők és a helyi lakosság esetében is.
A már 1995. óta szerződésben rögzített együttműködés keretében a hegyikerékpározás terén egyáltalán semmilyen probléma nem adódott, a szerződés 100%-ban bevált. A kijelölt erdei szakaszok részei Felső-Ausztria Kerékpárút Hálózatának és ennek megfelelően jelöltek. A megállapodás világos minőségi követelményeket tartalmaz a szakaszok kitáblázására és a használat feltételeire: Csak erre alkalmas kerékpárokkal (MTB) szabad használni.
A szakaszokat április 15-től október 31-ig (napkelte utáni 2 órától napnyugta előtti 1 óráig) szabad használni. Egyes szakaszok egész évben használhatóak.
Felső-Ausztria az utakra és annak használóira is felelősségbiztosítást kötött a Felső-ausztriai Tartományi Turistaszövetségen keresztül, ezáltal az ABGB 1319.§-a szerinti úgynevezett útüzemeltetői kötelező felelősséget lefedték.
Az együttműködés hasznos a kerékpárosoknak, a gazdaságnak, de a természetvédőknek is, valamint a lakosságnak, akik a természetben keresik a felüdülést. Felső-Ausztria 1995-ben élenjáró volt ezzel a megállapodással. Az ÖBF a tartományokkal, a községekkel és a turistaszövetségekkel partnerségben összesen 2.200 km hegyikerékpáros útvonalat szolgáltat. Folyamatban vannak tárgyalások más tartományokkal is, hogy ott is méltányos keret megállapodásokat lehessen kötni az úthasználatról. Az együttműködő felek arra számítanak, hogy a kerékpárosok betartják a játékszabályokat és figyelemmel vannak a többi erdei kirándulóra is.
A Kalkalpen Nemzeti Parkban további együttműködési projekt működik: Október 14-ig a Nemzeti Park az Enns-völgyi Turistaszövetséggel együttműködve minden vasárnap kiránduló-busz járatot üzemeltet, amellyel a gyalogos és kerékpáros turisták a Hintergebirgeben a Hengstpass-ig mehetnek busszal. A 15 eurós jegynek része a kerékpárszállítás is.
Az ÖBF AG részéről az együttműködés "gazdája" mag. Georg Schöppl, az ÖBF Pénzügyi és Ingatlan Igazgatóságának elöljárója. Szerződő partnere pedig dr. Pühringer, Felsőausztria kormányzója. (Fordította, tömörítette: MM)

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.