Elfenekelt újoncok (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 1.
Egy nap a róka nyomában
Felelevenítették a középkorban oly' népszerű vadászlovaglást
Kisrécse (pa) - Egy régi hagyományt, a középkorban méltán népszerű vadászlovaglást elevenítette fel a hét végén a helyi lovasklub. Az egész napos túra az állatot és az embert is kifárasztotta.

A vadászlovaglás - mint a szervezőktől hallottuk - eredetileg egy olyan csoportos sport volt, melynek során a vadászok lóhátról, betanított kopók segítségével vették üldözőbe a vadat, általában rókát. Később, a századfordulón már kutyákat sem használtak, sőt, a rókát is egy fiatal lovas helyettesítette.
Szombat reggel 25-30 lovas gyűlt össze a Kisrécsei Sport- és Túralovas Egyesület meghívására, hogy idén is üldözőbe vegyék a „rókát".
- Az idén már második alkalommal szervezünk vadászlovaglást, szerencsére kezd kialakulni egy érdeklődő baráti kör - mondta Takács Ferenc szervező, aki ezúttal a fővadász szerepét is betöltötte. - A vadászlovaglásnak amúgy szigorú szabályai vannak, mind az öltözéket, mind a magatartást illetően. Ilyen például, hogy a fővadászt nem illik megelőzni, csupán a befutónál szabad a verseny. A biztonság érdekében a „rókát" most nem kaphatja el senki, a győztes az lesz, aki a végén elsőként halad át a célvonalon.
A reggeli finom falatok és a pálinka után aztán nyeregbe ültek a lovasok, akiket közel száz fős nézősereg kísért kocsikon és terepjárókon. A közel 30 kilométeres távon több akadályt is elhelyeztek a szervezők, ezeket vagy leküzdötték vagy kikerülhették a versenyzők. Á pénteken lezúdult eső egyébként nagyon nehézzé, süppedőssé tette a talajt, talán ennek köszönhető, hogy az első akadálynál egy bukás is tarkította a versenyt. Mind ez azonban nem szegte kedvét a lovasoknak, a rókát – kisebb pihenőkkel – egész nap üldözte a csapat.
- Én a vadászok előtt haladok, hol elbújok, hol pedig előugrok, hogy aztán üldözőbe vehessenek - magyarázta Zsigrai Győző, akii ezúttal a róka szerepét kapta.
A lovasok között fedeztük fel Klotz Miklós fotóművészt, aki - mint az kiderült - nem csak a fényképezőgéppel, hanem a gyeplővel is jól bánik. A fotós ezúttal kisfilmet forgatott, s mindezt a nyeregből tette. Mint elmondta: gyerekkora óta lovagol, számára a vadászlovaglás az állattal való együttdolgozás élményét jelenti, nem beszélve a gyönyörű zalai dombokról, mely önmagában is szép látványt nyújt.
A lovasok egészen Örömhegyig vágtáztak egyébként, ahonnan rövid ebédet követően indultak vissza Kisrécsére. A nap végén, a közel 400 méteres befutónál aztán mindenki őrült vágtába kezdett, melyben Kucs Klaudia, a kisrécsei lovasklub lovasa bizonyult a leggyorsabbnak. A vacsoránál aztán kielemezték az egész napos túrát, a fővadász segítői beszámoltak a szabálysértőkről, kik egy-egy üveg borral engesztelhették ki a szervezőket. Az est során két újoncot is avattak, a vadászlovagláson most először résztvevőnek azt a felét verték el, amellyel nap közben a lovat ülték meg.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.