A székelyudvarhelyi Bodrogi György feljutott az Aconcaguára (erdely.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. január 8.
Tizenegy székelyföldi fiatal kelt útra az elmúlt év végén, hogy meghódítsa Dél-Amerika legmagasabb hegyét, az Argentínában lévő Aconcaguát. A legfrissebb hírek szerint a csapat egyik tagja, a székelyudvarhelyi Bodrogi György tegnap feljutott a 6962 méteren fekvő csúcsra.

Az Udvarhelyi Híradó műholdas telefonos kapcsolatot révén beszélt Tulit Zsomborral, a hegymászócsapat egyik sepsiszentgyörgyi tagjaával. Zsombor lelkesen magyarázta, hogy a csapat nyolcvan százaléka már a csúcs előtti utolsó, 5600 méteres magasságban lévő Nido de Condores (Keselyűfészek) névre keresztelt táborban van. Bodrogi György vasárnap délelőtt egyedül vágott neki a 12 órás útnak a csúcs felé, és a legújabb hírek szerint szerencsésen feljutott, és egészségesen vissza is tért a táborba. Ő azért indult el egyedül, mert egyrészt már végigjárta az akklimatizálódás hosszas, fárasztó procedúráját, továbbá mert a meteorológiai jelentés rossz időt jósol az elkövetkező napokra.
A többi hegymászó valószínűleg 5–6 nap múlva fog elindulni a csúcs meghódítására, valószínűleg több kisebb csoportban. Az Aconcagua elérése nem igényel technikai mászást, vagyis a csapat hágóvasakkal és jégcsákánnyal felszerelkezve gyalogol, az útvonal jól járható, ennek ellenére rendkívül megerőltető. A tizenegy fő azért nem halad egyszerre, mert mindenkinek másképp reagál a szervezete a megváltozott viszonyokra, ennek függvényében kell szabályozni az akklimatizálódás időtartamát, intenzitását – tette hozzá Tulit Zsombor.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.