Télen is zajos lesz az erdő a szánoktól (Magyar Nemzet )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2004. december 15.
ImageMotorosszán-túrákkal kívánja bővíteni szolgáltatásait több hazai síközpont üzemeltetője. Közéjük tartozik a kékestetői sípályán fejlesztésekbe kezdő Mátra Centrum Kft. is, amely már engedélyt is kapott a túrák szervezésére. A WWF kockázatosnak tartja az Amerikában divatos hobbi hazai térnyerését.

Az Egyesült Államokban igencsak közkedvelt motoros szán túráknak külföldön sok ellenzője akad: az erdő csendjét felverő járművek akár száz kilométeres óránkénti sebességgel száguldozva különösen nagy károkat képesek okozni, rövid idő alatt óriási területet járnak be, így könnyen tévednek védett zónákba is. Az érintett hazai sípályák nem védett helyen fekszenek, így a motoros szánok ottani használatához nincs szükség engedélyre, ám Kékestetőről például számos természeti oltalmat élvező terület rövid idő alatt megközelíthető, így kérdéses, hogy meddig lehet visszafogni a szánok használóit. Megtudtuk: hazánkban azokon a szakaszokon, amely nem a sípálya üzemeltetőinek kezelésében áll, csak engedéllyel lehet áthaladni, ezt az engedélyt a terület tulajdonosa adhatja ki.
A kékestetői pálya ügyében is illetékes Bükki Nemzeti Park igazgatója, Duska József kérdésünkre elmondta, hogy a nemzeti parkok területén, a védett területeken a vonatkozó szabályozások értelmében motoros járművet csak engedéllyel lehet használni, ilyen engedélyt azonban a nemzeti park igazgatósága mindeddig nem adott ki. A védett területek erdőségein futó utak egy része ugyanakkor az Egererdő Rt. tulajdonában van, így saját rendelkezési jogkörében az rt. szintén engedélyezheti bizonyos járművek áthaladását. Az, aki engedély hiányában halad át ezeken a területeken, törvényt sért akkor is, ha erről nem tud. A tájékoztatás esetünkben a motoros szán bérbeadójának felelőssége. Csefi Ágnes a kékestetői sípályát üzemeltető Mátra Centrum Kft. képviseletében arról tájékoztatott, hogy az általuk szervezett túrák kijelölt útvonala a védett területeken kívül esik, így nem kellett a nemzeti parktól engedélyt kérniük. - Ezek az utak az erdészet tulajdonában vannak, az erdészet pedig megengedte a használatukat - tudatta. Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója ellenben úgy véli, hogy a terület védettségétől függetlenül igen nagy kockázatot jelent a természetre nézve a motoros szánok elterjedése. - Kiváltképp, ha a hóréteg nem kellően vastag és szilárd - jelezte.
B. ZSUBORI ANDREA

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.