Állatgyilkos motoros szánok? (Zöld Magazin)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2004. március 2.
Megtiltanák a motoros szánok beengedését az erdőkbe az amerikai természetvédők, mert szerintük az egyre népszerűbb "sport" veszélyt jelent a vadállatokra.
A "hósiklósok" legkedveltebb szórakozása az, hogy a téli napokon megkergetik a motor elől menekülő vadállatokat. Egy részük nem is sejti, hogy egy ilyen kis szórakoztató futam megölheti az állatot, mások viszont ily módon szeretnének az újra egyre jobb pénzért értékesíthető bőrökhöz, prémekhez jutni.

A vadállatok a hideg évszakra legyengülnek és épp csak annyi tartalékuk van, hogy túléljék a telet. Amikor hirtelen előbukkan egy motoros szán és üldözőbe veszi őket, nagy részüket olyan trauma éri, mely pusztulásukhoz vezethet.
A legveszélyeztetettebb állatok a szarvasok, melyek elpusztulnak, ha sokáig futásra kényszerítik őket, mert tüdejük egyszerűen megfagy.
A motoros szánosok előszeretettel üldözik a farkasokat is végkimerülésig. Amikor az állatok elpusztulnak, bundájukat a feketepiacon jó pénzért értékesítik. Megölésükhöz pedig még vadászengedélyre és puskára sincs szükség.
Az állatokat hajtó hósiklósok két táborra oszthatók: az egyik csoportba tartozók egyszerűen azt hiszik, hogy jó mulatság üldözni a rémült vadállatokat és nincsenek tisztában a következményekkel, míg a másik csoport a kegyetlenek és haszonlesők tábora.
Pedig a törvények értelmében szinte mindenhol tilos járművel üldözni a vadállatokat, és akár 100 ezer dolláros büntetés is kiszabható a törvényszegőkre.
Az Államokban több helyen ingyenes forró vonal is működik, ahol be lehet jelenteni az ily módon szórakozó embereket, hogy a hatóságok még a helyszínen elkaphassák őket.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.