A dél-romániai hegyekben töltötte az éjszakát egy magyarországi diákcsoport (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Hegyi mentők segítségével sikerült csak megmenekülniük azoknak a magyarországi diáklányoknak, akik a dél-romániai Csernai-havasok sziklái között töltötték a szombatra virradó éjszakát. Az MTI értesülései szerint mindenki épségben van.

A román híradások szerint a 18 magyarországi diáklány és tanárnőjük egy magyar hegyi vezetővel együtt pénteken este eltévedt a kirándulás során a dél-romániai hegységben, a Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdőtől nem messze. A sötétség már a hegygerincen érte őket mintegy ezer méter magasságban, leereszkedni már nem tudtak, így a meglehetősen magas falú, veszélyes sziklák között maradtak elszigetelten.

Valentin Balaban, a hegyi mentő szolgálat vezetője és Bruno Adamcek, a megyei önkormányzat hegyi mentője az MTI bukaresti tudósítójának telefonon elmondta: csak szombat reggel fél nyolc tájban kaptak hívást a 112-es segélykérő számon. Odafenn ugyanis nem volt térerő, a csoport vezetője viszont két diákkal útnak indult, és talált is egy lefelé vezető gyalogösvényt, és ahol volt már jel, onnan értesíthették mobiltelefonon a mentőket.

Valentin Balaban elmondta: senkinek sem esett bántódása, csak a csoportvezető került hipertermikus állapotba (lecsökkent testének hőmérséklete), de később jobban lett. Egy kislánynak kificamodott a bokája, de ő is saját lábán tudott később lejönni a hegyről. Balaban elmondta: a diáklányok jól tették, hogy este fennmaradtak, és tüzet gyújtottak, rosszabbul is végződhetett volna a dolog. Két mentőautót készenlétbe helyeztek, az egyik korszerű orvosi műszerekkel is fel volt szerelve, de szerencsére nem kellett igénybe venni. Adamcek elmondta: a mentés három-négy órát vett igénybe.

Az MTI délután telefonon érdeklődött abban a motelben, ahol a csoport lakik. A kimerült diákok és vezetőik éppen aludtak, így csak a portán tudtak felvilágosítást adni róluk, megerősítve, hogy mindegyikük jól van. Úgy tudják, hogy a diákcsoport Makóról érkezett.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.