Kilencszáz íjász nyílzáporára készülnek Ópusztaszeren (Promenád)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Kilencszáz íjász monumentális nyílzáporát szervezik meg július 19-én, szombaton az Ópusztaszeri Emlékparkban. Az országos íjásznap leglátványosabb és egyben legkalandosabb kísérlete lesz a „Nyílzápor 2008” nevű esemény, amikor íjászok százai egy pillanatban lövik ki nyilaikat. A nyílzápor olyan lesz, mint amikor egy középkori filmet forgatnak. Páratlan látványban lehet részük azoknak az érdeklődőknek, akik szombaton kilátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A monumentális vállalkozás rendezői abban bíznak, hogy a rendezvény hagyománnyá válik Csongrád megyében.
A nyílzáporban, ebben a grandiózus kísérletben – biztonsági okok miatt - csak úgy vehetnek részt az íjászok, ha előzetesen bejelentkeznek a szervezőknél. Eddig 755-en regisztráltak, a szervezők szerint a következő napokban még közel kétszázan fognak jelentkezni.
A nyílzápor során a biztonságra kiemelten figyelnek a rendezők. Embertpróbáló feladatnak számít majd a kilencszáz fegyveres íjlövését koordinálni, de a szervezők biztosak a sikerben.
Magán a szombati országos íjásznapon a várakozások szerint több mint háromezren lesznek majd jelen. Íjászok, családtagok, hagyományőrzők, érdeklődők vesznek részt a Csongrád Megyei Önkormányzat által támogatott rendezvényen, melyet a Magyar Íjász Szövetség és az Őskultúra Alapítvány szervez.
Az íjászat olimpiai sportág, Pekingben is osztanak majd érmeket íjászatban. Az ópusztaszeri országos íjásznap első programpontja a mesteríjászok hivatalos versenye lesz. Profi íjászok versenyeznek a legjobbnak járó díjért.
Szombaton egész nap megtekinthető lesz majd a X. századi magyar világot visszaidéző jurta-, illetve a számszeríjász haditábor. A találkozó keretében nyílik meg a „Kárpát-medencei íjasmesterek remekei” című kiállítás. A gyermekek vásári bábjáték részesei lehetnek, de lesz történelmi- és lovasíjász bemutató is.
Az este folyamán lovasíjászokat toboroznak, majd népzenei koncertek lesznek, ahol fellép a Ghymes együttes is. A rendezvényt éjszaka az ősök világát megidéző dobolás és sámánéneklés zárja – tájékoztatott a programról Varga Márta a Csongrád Megyei Közgyűlés szóvivője.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.