Futottak még… (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Imagetöbb mint százharmincan a Börzsöny keleti régiójában az Ipoly Erdő Hegyi Félmaratonon

Az Ipoly Erdő Zrt. által jegyzett Ipoly Erdő Hegyi Félmaraton és Családi Futás művésznévvel illetett verseny ideális meteorológiai viszonyok mellett zajlott szombaton.

Idén is a Diósjenői Erdészeti Igazgatóság közelében volt a rajt, a cél pedig a település kempingje mellett.

ImageA szervezők a verseny célját így foglalták össze: a szabad természetben való futás népszerűsítése, ismerkedés a Börzsöny természeti értékeivel, az erdészek és az erdő kapcsolatával.
Zagyi László, az Ipoly Erdő Zrt. Igazgatóságának elnöke vállalta a verseny fővédnökségét, aki maga is aktív tájfutó, a verseny védnöke pedig Tóth János, Diósjenő község polgármestere volt. Ők mondtak biztató szavakat a versenyzőknek a megnyitás alkalmával.

ImageA versenyen kiírt távok: 21 097 m (félmaraton); 7 000 m (kismaraton); 3 100 m (maratonka)
A 21,1 km-es félmaraton táv rajtját 11.00 órakor jelezte a hagyományosan vadászfegyverből leadott lövés.
A távon a szintkülönbség 450 méter volt. Az útvonalat szilárd burkolatú (aszfalt és makadám), épített erdészeti úton, illetve burkolat nélküli erdei úton jelölték ki, az elágazásoknál szalaggal határolva.
Az útvonal:  Rajt (Diósjenő–Kemence út erdészeti bekötőjénél)  – Závoz-tető  – Mázsaház – Magashegyi rakodó (Gál-rét mellett)  –  Őzberek  –  Verebes kaszáló – Foltán-kereszt  – Musli barakk   – Nyírrét   –  Hárombarát  – Halmos kanyar (a Streck úton)  –  Kemence-patak gázlója   –  Királykút   –  Mázsaház  –  Závoz-tető  –  Cél (Diósjenő Camping).
ImageA versenyszám szintideje 3:00 óra, a részvétel alsó korhatára a betöltött 16. életév volt.
 
A kismaraton (7,0 km) szintkülönbség csak 240 méter, a szintidő pedig 1:30 óra volt. A részvétel alsó korhatára itt a betöltött 12. életév.

A maratonka (3,1 km) szintkülönbsége  100 méter, és részvételi korhatár nem volt.
Ezt olyannyira kihasználták, hogy az egyik hölgyversenyző még babakocsiban pihenő csecsemőjének és nagyobbacska csemetéjének is kért rajtszámot, és böcsületükre legyen mondva, gyerekestül, babakocsistul végigfutották a távot.

ImageA versenyt színesítette a Futapest Klub által indított terep-mezőny is.

A Lengyel László által organizált és kommentált verseny első befutói a maratonka szám iskoláskorú ifjai közül kerültek ki, majd végképp összekeveredett a mezőny, s csupán a rajtszám alapján lehetett eldönteni, hogy melyik kategória versenyzője ér éppen a célba.

Mind a félmaraton, mind a kismaraton távon a férfiak mezőnyében külföldi versenyző szerezte meg az első helyezést.
ImageA félmaraton első három férfi helyezettje: 1. Erkolo Ashanafi (Eritrea - Debrecen), 2. Szabó István (Gödöllő), 3. Érsek Bertalan (Győr).
Ebben a számban állt rajthoz Mőcsényi Miklós, a FAGOSZ főtitkára is, aki élete második ilyen távú versenyén az 51. helyet szerezte meg a 73 induló között.
A nők mezőnyében a félmaraton első három helyezettje: 1. Földingné Nagy Judit (Győrújbarát), 2. Vajda Zsuzsa (Budapest), 3. Roszik Adrienn (Budapest).
Emlékezetes, hogy 2007-ben a nők közül a félmaratont Teveli Petra (Budapest, UTE) nyerte 79:25:00 perces idővel, ami az abszolút versenyben a nyolcadik helyet jelentette, és idén csak azért nem indulhatott a versenyen, mert éppen a Pekingi Olimpián képviselte a magyar színeket, ahol a 65. helyen ért célba.

A kismaraton első három férfi helyezettje: 1. Mosissa Fevissa (Eritrea - Debrecen), 2. Erős Gábor (Esztergom), 3. Sipos Dávid (Budapest).
A nők mezőnyében a kismaraton első három helyezettje: 1. Kovács Orsolya (Balassagyarmat), 2. Avar Éva (Vác), 3. Stróblné Radácso Anikó (Gödöllő).
Ezt a távot teljesítette Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese is.
A martonka táv első három férfi helyezettje: 1. ifj. Monostori László (Diósjenő), 2. Monostori Albert (Diósjenő), 3. Kovács Balázs (Diósjenő).
A martonka táv első három hölgy helyezettje: 1. Binder Katalin (Pilisszentkereszt), 2. Miklós Mária (Diósjenő), 3. Gábor Éva (Esztergom).


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.