VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Soponya, 2012. augusztus 31. - szeptember 01.
2007. szeptemberében nyitotta meg a VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. azt az Ökoturisztikai Központját Soponyán, mely páratlan környezetben, egy vízi paradicsomban a Sárvíz-Völgye Tájvédelmi Körzet szívében található Fejér Megyében.
A korábban zárt állami protokoll vadászterület Vadászati Múzeummal, szálláshellyel, előadó- konferenciateremmel, kiránduló parkkal, tanösvényekkel bővült. Kialakításra került egy bemutató kert is, ahol a magyar erdőkben honos vadon élő állatok lelhetők fel. Gím- és dámszarvasok, vaddisznók, őzek, muflonok mellett csak a VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. területén található szika szarvasok is megtekinthetőek természetes környezetükben. A tájvédelmi körzetben kialakított tanösvényeken végig haladva minden természetbúvár és barát megismerkedhet a ritka, fokozottan védett vízimadár világ számtalan példányával az erdőben gazdálkodó ember tevékenységével.

A VADEX Zrt. a hagyományosnak mondható gazdálkodási tevékenységén túl igen nagy hangsúlyt helyez a régióban a természeti kincsek és értékek bemutatására, valamint az erdőgazdálkodás, a vadászat területén dolgozó szakemberek munkájának megismertetésére, melynek egyik helyszíne a Soponyán kialakított ökoturisztikai központ.

Az eredetileg is hagyományteremtő szándékkal szervezett találkozó időpontja minden évben a vadász szezon kezdetére a szarvasbőgés idejére, szeptember legelejére esik.

2012. augusztus 31-én és szeptember 01-én, a  Soponyai Ökoturisztikai Központban rendezik meg  immár hatodik alkalommal a


VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivált.


Az eddigi vadgasztronómiai fesztiváljaink folyamatos fejlődését és látogatottságát figyelembe véve értünk el oda, hogy idén kétnapos rendezvény megszervezését tűztük ki célul.

A VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál napján több mint 5000 látogatót várunk. Rajtuk kívül a mintegy 200 VIP vendéget, 70 főzőcsapatot, közel 450-500 szakácsrészvevőt, a munkakutya versenyen 60 vadászkutyát és kísérőit, a színpadi programok kapcsán további 200 fellépőt és 80 kézművest, népművészt, árust és nem utolsó sorban a sok éhes és lelkes szimpatizánst, látogatót közel 120 fős rendező csapat várja.

A rendezvényen immár harmadik alkalommal, felállításra kerül egy óriásbogrács is, melyben 2000 adag vaddisznó pörkölt készül. A kóstolójegyek ellenében a nagyközönségnek ebből lesz fogyasztható vadétel.

A fesztiválon az érdeklődőket mindkét nap változatos programok várják.


RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS


VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál


Helyszín: Soponyai Sárvíz-Völgye Erdészeti-, Vadászati-, és Ökoturisztikai Központ

A program fővédnöke: Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

Védnökök:    

Dr. Nyerges Attila, a VADEX Mezőföldi Zrt. felügyelő bizottságának elnöke / „Vadételek Asztala”  Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó
Fűrész Attila, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területei Szervezete elnöke/ Fejér Megyei Vadásznap
Dr. Paróczai Csaba, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója/ Nemzetközi CACT FieldTrial kontinentális és angol vizslafajták számára
Dr. Seregi János, az MFB Zrt ügyvezető Igazgatója / MFB Kupa-Vadex Nagydíj Korongvadász, Lövészverseny
Pechtol János, az Országos Vadász Kamara főtitkára / Fácános Nagydíj Lövészverseny


A rendezvény megnyitóját és köszöntőjét dr. Harrach Péter, a KDNP alelnöke és frakcióvezetője tartja a fesztivál napján, szombaton 10.00-kor a nagyszínpadon.

Rendező: VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt.

Társrendezők:

OMVK Fejér Megyei Szervezete
Magyar Pointer Club
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség




2012. augusztus 31. péntek


09.00        Nemzetközi CACT FieldTrial (mezei verseny) kontinentális és angol vizslafajták számára  I. nap az ökoturisztikai központban a  horgásztavaknál.

A fieldtrial egy 250 éve létező vadászkutyás versenyforma, amelynek feladata az angol vizsla állomány munkán alapuló tenyészértékének vizsgálata, az elit tenyészállomány kiválasztása.
Ez az a versenyforma, amely kialakította és megtartotta napjainkig az angol vizslák (pointerek, szetterek)  külső megjelenését, karakterét, temperamentumát, és egészségét.
Ezeket a fajtákat a nagykiterjedésű, alacsony takarású, többé-kevésbé sík területek szárnyas vad vadászatára tenyésztették ki, ahol a legfontosabb munkatulajdonságok a gyorsaság, a kitartás, a lehető leghatékonyabb keresési stílus, az óriási vad iránti érdeklődés, kiváló orr, nagyon fix, figuratív vadmegállás, önálló, de a vezetővel mindig kapcsolatot tartó munkavégzés.   
Bár a mezei versenyt elsősorban angol vizslafajták részére alakították ki, több évtizede hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kontinentális vizslák (magyar vizsla, német vizsla, olasz vizsla) tulajdonosainak körében is. Jó példa erre a Magyar Vizsla Klubok FieldTrial Európa Kupája, melynek 2001. évi győztese a VADEX Zrt. által támogatott magyar csapat volt.
A versenyre kijelölt terület ideális a munkaverseny céljára, hiszen horgásztó, stéggel, ápolt, nem túl meredek part, füves tisztás egyaránt található, emellett a zsűrinek és az érdeklődőknek is rendelkezésére állnak a horgásztanya létesítményei (asztalok, székek, vizes blokkok.)



2012. szeptember 01. szombat


08.00        Részvevők érkezése, fogadása, regisztráció    

„Vadételek Asztala”  Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó az ökoturisztikai központban

A fesztivál gerincét adó gasztronómiai program, melynek során egyrészt a kisorsolt különböző nagyvadak konyhakész húsát tartalmazó egységcsomagokból kell a főzőcsapatoknak zsűri előtt megmérettetésre kerülő ételeket prezentálniuk, másrészt a nagyközönség részére egy látványos óriásbográcsban szakképzett szakácsok is vadpörköltet főznek. A központi füves területen körben elhelyezett mintegy 70 főzősátorból terjedő illatok, a kellékek, a főzésben segédkező mintegy 4-500 lelkes és vidám „gourmand” adja meg a fesztivál igazi hangulatát. A kreatív vadgasztronómiai szakácsverseny nem csak a résztvevő csapatok számára nyújt kiemelkedő  kulináris élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. Az „Erdei Ételek Mestere” címért rendezett megmérettetés fő irányvonala a bográcsban készülő vadételek köré szerveződik. A versenyen induló 5 fős szakács csapatok feladata, hogy a helyszínen sorsolással kapott ismeretlen fajtájú ( vaddisznó, muflon, őz, szarvas) vadhúsból készítsenek el bográcsban egy általuk tetszőlegesen kreált fogást és ezeket ismertessék meg a szakma jeles képviselői mellett a közönséggel is. A verseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségből delegált elnökségi tagok végzik.

09.00        Nemzetközi CACT FieldTrial (mezei verseny) kontinentális és angol vizslafajták számára II. nap az ökoturisztikai központban a  horgásztavaknál.

09.00-09.45      Térzene: Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar felvonulása.

Hagyományosan honvédségi, egyenruhás fúvósok indítják a zenei programot, miközben már a főzőcsapatok bográcsai megtelnek az ínycsiklandó alapanyagokkal, összetevőkkel.

09.45-10.00    Majorette bemutató a nagyszínpadnál

A népviseletbe öltözött hölgyek fantasztikus programjukkal  vonzzák magukra a tekinteteket és a nagyszínpad környékére a látogatókat.

10.00        Fejér Megyei Vadásznap az ökoturisztikai központban

Az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezete, mint társszervező csatlakozott a fesztiválhoz, klasszikus vadásznapi rendezvényekkel. Az ily módon koncentrált rendezvénnyel még szélesebb körben ismertethetők, népszerűsíthetők meg a fesztivál eredeti céljai.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója

Megnyitás: Harrach Péter, a KDNP-alelnöke
Köszöntés: Kisteleki Péter, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója
Üdvözlés: Fűrész Attila, az OMVK Fejér Megyei Területi Szervezete elnöke

10.30-11.00    Hubertus Mise

A vadászkamara rendezésében történik meg a terítékre hozott vad tiszteletére celebrált ünnepélyes vadászmise.

11.00-12.00        Kitüntetések átadása

A helyi vadászkamara és testvérszervezete a vadászszövetség díjainak átadása.

12.00-13.00    ALBA REGIA Táncegyüttes

Az együttest 1949-ben alapították a néptáncot szerető elődök, s azóta számtalan eredmény, kitüntetés tanúsítja kiváló munkájukat. Valamennyi magyar néptáncfesztiválon számos elismerést és díjat nyertek el egyéni-, kamara- és együttesi kategóriában a népzene és különböző koreográfiák bemutatásával. A magyarországi néptáncegyüttesek minősítő rendszerében a legmagasabb kategóriába tartoznak.
Műsorunkban szinte az egész magyar nyelvterület táncai, dalai bemutatásra kerülnek. Európa valamennyi országában, továbbá Észak-Afrikában, Kanadában, Kínában, Indiában is igen nagy sikert arattak műsorukkal. Színes népviseleteikkel és a színpadon bemutatott táncaikkal kivívták a nézők és a szakemberek őszinte elismerését szerte a világon.
Acsoport már rendszeres szereplője a fesztiválnak, a bemutatójuk, mely a rendezvény kiemelt kulturális attrakciója, önmagában is számos érdeklődőt vonz.

13.00-13.45    Solymász bemutató

Az ökoturizmushoz, a Sárvíz-völgye élővilágához szervesen kapcsolódó, látványos programelem bepillantást enged a ragadozó madarak életmódjába, kivételes repülési képességeik, vadászati módjaik bemutatásával.

14.00-15.00    STIHL-Timbersport show

A látványos showreteén mutatják be, hogy a modern technika és a felkészült, szakképzett ember alkotta páros számára nincs lehetetlen, ha famegmunkálásról van szó: gyorsaság, pontosság és környezetbarát technológia. A Stihl-Timbersporst Series a favágás témakörében rendezett nemzetközi versenysorozat. A verseny hagyományai Észak-Amerikába nyúlnak vissza, ahol az erdei munkások a szakmájuk legjobbjának kiválasztásához helyi favágóversenyeket rendeztek.

15.00-16.00    Vadászkutya bemutató és Dog-Dancing bemutató

A tavaly már nagy sikert aratott, nagyközönségnek szánt bemutató során az ember leghűségesebb barátja varázsolja el a nézőt ügyességével, gyorsaságával, tanulékonyságával és nem utolsó sorban szépségével.

17.30-tól     Eredményhirdetések:
Nemzetközi CACT FieldTrial
„Vadételek Asztala”  Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó
        Lövészversenyek
        Preparátum közönség díj átadása


Szabadtéri programok, kísérő rendezvények:

Óriásbogrács
„Étkek-Tára” gasztro-udvar
Országos őz-preparátum bemutató és közönségverseny
Egésznapos kézműves kirakodóvásár, kirakodó vásározók, kézműiparosok és népművészek.
STIHL-VIKING bemutató és vásár / VADEX Zrt bemutatója.
Regionális térségi trófea-bemutató a Fejér Megyei Vadászkamara szervezésében
Erdészeti és Vadászati Múzeum tárlatvezetéssel
„A magyar erdők nagyvadjai” - állatsimogató bemutatókert
Lovaskocsikázás az Ökoturisztikai Központ területén
Terepjáró autók kiállítása
Erdei iskolai foglalkoztató kicsiknek, nagyoknak a Pilisi Parkerdő Gazdaság támogatásával
Pónilovaglás



A VADEX Mezőföldi Zrt. célja az immár hagyománnyá vált fesztivál megrendezésével, hogy:

Az alaptevékenysége (erdő- és vadgazdálkodás) melletti többi tevékenységét is bemutassa, eleget tegyen az ökoturisztikai, közjóléti, turisztikai elvárásoknak, országosan körben népszerűsítse azokat a lehetőségeket, melyeket e célra megteremtett.
 A társaságnak a kistérségben, régióban és az országban betöltött meghatározó szerepét bemutassa, szerepet vállaljon a helyi vadászati-, vadgasztronómiai és kulturális örökség bemutatásában.
A magyar minőségi vadhústermékeknek, mint egészséges, „hungaricumnak” számító prémium termékeknek, széles körű megismertetése, a szabadtéren bográcsban készített vadételek előállításának, fogyasztásának népszerűsítése, a magyar vadgasztronómia kultúrájának megteremtése. A vadhús és a vadszárnyasok ősidők óta sok híres-neves magyar vidék, de a nemzetközi konyha számos ételének  is alkotó eleme.
A VADEX Mezőföldi Zrt-nél, az Európai színvonalú komplex vadgazdálkodási és vadászati tevékenység keretén belül folytatott nagyvad és szárnyas apróvad-gazdálkodási tevékenység megismertetése, a szakmai tapasztalatok átadása, a társaságnál zajló fácán tenyésztés és annak vadásztatásának bemutatása.
A társaságunk által, a Sárvíz-Völgye Tájvédelmi Körzetben üzemeltetett Soponyai Ökoturisztikai Központjának és programjainak népszerűsítése.
Célunk, hogy ismét magas színvonalon rendezzük meg az immár VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivált, mely a magyar erdőgazdaságok és egyben a Vadex Mezőföldi Zrt. és a társrendezők jó hírnévét erősíti.



Az ökoturisztikai központ és terveink ismertetése:

A VADEX Mezőföldi Zrt. gazdálkodásában a vadgazdálkodás és a közjóléti feladatok teljesítése döntő, meghatározó szerepet játszik. A vadfajok, és azok élőhelyének bemutatása szervesen kapcsolódik társaságunk erdei iskola programjához, valamint a gazdálkodásunkat is bemutató turisztikai tevékenységhez.
Évente több környékbeli és megyén kívüli óvoda, általános – és középiskola kereste meg cégünket erdei- vadaskerti kirándulás igénnyel, melyeket korábban csak részben tudtunk felvállalni.
Az ilyen látogatások, kirándulások ugyanis zavarják a vadállomány nyugalmát, a vadászati szezonban pedig baleset veszélyesek és nem megoldható a lebonyolításuk.

A 2007. szeptemberében átadott Soponyai Ökoturisztikai Központunkban ezek a látogatási lehetőségek az év bármely szakában a vadgazdálkodás zavarása nélkül megoldhatóak.

Székesfehérvár vonzás körzetében legközelebb Veszprémben, Budakeszin és Budapesten van állatkert, vagy vadaspark, ahol a lakosság a vadon élő állatfajokat megismerheti. Ezek a bemutató helyek azonban nem természetes, hanem épített környezetben találhatóak. Az állatok nem az eredeti élőhelyükön élnek, így azok jellemző viselkedéséről a látogatók nem kaphatnak hiteles képet. A Sárvíz- völgye Tájvédelmi Körzet szívében kialakításra kerülő vadas-park és bemutató komplexum erre a célra tökéletesen alkalmas és hivatott.

1998. évben gímszarvas tartás céljából létesült az Alsó-fácánosi Gímszarvas Tenyésztőkert, melynek célja a kiváló genetikai tulajdonságú egyedek tenyészállatként történő értékesítése volt.

2007. szeptemberében Soponyán átadásra került az ökoturisztikai központ, melynek fő célja térség természeti értékeinek bemutatása, megismertetése. Mára már a bemutatást, oktatást szolgáló Alsó-fácánosi Gímszarvas Tenyésztőkert egy további kisebb úgynevezett „vadsimogató” kert rész kialakításának tervével kiegészülve megkapta a vadas-parki rendeltetést.

Az érdeklődés fokozatos, intenzív növekedése, a társadalmi elvárások miatti kötelezettség és nem utolsó sorban a saját szakmai indíttatásunk, elhivatottságunk ösztönöz minket arra, hogy az ökoturisztikai központunk környékén a már meglévő vadas-park, a vaddisznós-kert, és a természetvédelmi terület vizes élőhelyeinek adottságait felhasználva, egy jóval nagyobb területen még több természeti értéket, növény-, és állatfajt bemutató vadas-parkot alakítsunk ki.

A már meglévő erdei utak kibővített hálózatán, külön-külön kialakított élőhelyeken különböző emlős, szárnyas és vízben élő állatokat ismerhetnek meg a látogatók.

Az ökoturisztikai központ épületében egy a Sárrét növény és állatvilágát, a sárréti tájat bemutató színvonalas múzeum került korábban berendezésre. Rendelkezünk egy szükséges technikai berendezésekkel felszerelt oktató teremmel is. A több napra ide látogató vendégek pihenését, munkáját az épület első emeletén kialakított kétágyas szobák biztosítják.

A környező erdőkben, és vizek mentén több kilométer kerékpárút, és gyalogos tanösvény, illetve túra útvonal került kialakításra.

A már kialakításra került épületek, berendezések, útvonalak védelme is szükségessé teszik, hogy a park bekerítésre kerüljön.

 A vadaspark bővítésével a jelenlegi Magyarország területén élő őshonos nagyvad fajok bemutatása mellett a vadászható, ragadozó, és védett madárfajok, a korábban Magyarországon élő állatfajok, valamint őshonos magyar háziállatok bemutatását is meg kívánjuk valósítani.

A látogatók megismerhetik cégünk környezettudatos gazdálkodását, a tartamos erdőgazdálkodást, valamint a gazdálkodáshoz kapcsolódó élőhely megőrzési, környezetvédelemi tevékenységünket.

A vadas-park főbejáratánál egy fogadó épületet kívánunk kialakítani, ahol a beléptetés is történik majd. Itt kerülnek elhelyezésre az ismertető prospektusok, térképek, információs anyagok, valamint egy látogatói mosdó blokk is. Az 1. számú halastó partján a jelenlegi kerékpárút nyomvonala mellett 2 megfigyelő tornyot, és 2 fotó-leshelyet un. fotóbunkert alakítunk ki. Egy harmadik megfigyelő helyről az ősi zsombékos-nádasokban élő vaddisznókat lehet majd megfigyelni. A tó partján a halászat mesterségével, múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Soponya 22 VF1 vadföldön álló volierben tervezzük bemutatni a jelenleg vadászható szárazföldi szárnyas állatokat (fácán, fogoly, szarka, szajkó, dolmányos varjú), valamint a múltban vadászható fajokat (vadpulyka, nyírfajd, túzok, fürj).

A vizes élőhely megfigyelésére, és a vadászható, valamint védett vízimadarak megismerésére a megfigyelő tornyok és leshelyek adnak lehetőséget.

A tanösvényeket, és bemutató útvonalakat a meglévő út, nyiladék nyomvonalakon alakítjuk ki, a már meg lévő úthálózatunkhoz csatlakoztatva.

A bekeríteni kívánt terület teljes egészében része a „Soponya-Csősz-Sárrét” Life Natura  programban szereplő területnek.

Elképzeléseink megvalósításában szerepet kap a helyi Sárvíz Térségfejlesztő Egyesület mely az elmúlt tíz évben számos referenciát szerzett a térség fejlesztésének témakörében.

A fejlesztési elképzelés szervesen kapcsolódik a kistérség környezetvédelmi programjához, a Sárvíz Kistérség turisztikai koncepciójához, az AVOP LEADER + nemzetközi Európai Uniós programjához, az Új Széchenyi Terv a „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázatához.


Tisztelt Vendégeink!


Jó szívvel ajánljuk Önöknek a rendezvényt, mindössze 25 km-re Székesfehérvártól, a Sárvíz-Völgye Tájvédelmi Körzet Központjában, fantasztikus környezetben és hangulatban.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.