Vad rénszarvas született Angliában The Times (www.timesonline.co.uk)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Kétezer éve nem volt ilyen: vad rénszarvas született Angliában. Ugyan Skóciában még a tizenharmadik századig kitartottak a szarvasok, délebbre már a jégkorszak óta a kihalásig vadászták őket. "A rénszarvas legalább kétezer éve nem őshonos Angliában, de az is lehet, hogy már tízezer éve nem született új borjú ezen a területen” – közölte a Brit Szarvastársaság, majd hozzátette: a körülmények nem igazán felelnek meg az állatok szaporodási szokásainak, így különösen nagy meglepetés a borjú.

A cornwalli Trevarno-birtokon 2008 óta élnek szabadon az állatok. Először csak karácsonyi látványosságként telepítették be őket, a rénszarvasok azonban annyira hozzászoktak a kellemes klímához, hogy azóta vígan élnek a szabadban. Évezredek óta az első borjú, Blue május elsején született, 11-re növelve a birtokon élő rénszarvasok számát. Az állatok gondozói szerint valószínűleg még ebben a hónapban újabb három állat születik majd.

A vad rénszarvas egykor még Spanyolországban is élt, ma azonban nagyrészt csak a skandináv országokban és Oroszország egyes részein található meg nagyobb létszámban. Nagy-Britanniában a cornwalli birtokon kívül egyedül a skóciai Cairngorm rénszarvasközpontban él vadon az állat.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.