Varjak kontra gazdák (Kisalföld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 18. - NAGY KÁRT OKOZNAK A VÉDETT MADARAK A FÖLDEKEN Elszaporodtak a vetési varjak, a védett madarak sorra dézsmálják a Sopronhorpács térségi kukoricaföldéket. Molnár Lajos egyhektáros földjén már legalább 150 ezer forintos a kár.
- Évek  óta  egyre  nagyobb problémát jelentenek a kukoricaföldjeinken     garázdálkodó vetési varjak  -  mérgelődött Molnár Lajos újkéri gazda, akinek Sopronhorpács határában van egyhektáros kukoricása.
- Ezek a madarak ugyanis védettek, irtani sem szabad őket. Igen elszaporodtak és elszemtelenedtek, s nemcsak Sopronhorpács, hanem Egyházasfalu térségében is. Most, hogy nyolc-tíz centire kinőtt a kukorica, a vetési varjú alulról leszedi róla a magot. Olyan ez, mintha a gyökerét enné, s ezáltal a kukoricának annyi. Felmértem egyhektáros földem
eddigi vadkárát, legalább ötvenszázalékos a kiesés, s ez százötven-kétszázezer forintot jelent. Az én földem mellett további 35 hektár kukoricás található, gazdáikat éppúgy érinti a probléma, mint engem.
Tavaly is újra kellett vetni a növényt, hogy egyáltalán legyen termés.
Mit tehetnek a gazdák, hogy a vetési varjak is, és a jó terméskilátások is megmaradjanak? - kérdeztük a regionális környezet- és természetvédelmi hatóságnál.
A vetési varjút és más védett madarat kártétel-megelőzés érdekében riasztani lehet - tudtuk meg Pintér Imrétől, a regionális környezetvédelmi hatóság jogi titkárságvezetőjétől.
- Ehhez viszont a környezetvédelmi hatóság engedélye szükséges. A módszer kiválasztása céljából érdemes a természetvédelmi kezelőhöz,   nemzeti park igazgatóságához fordulni. Sajnos a vetési varjú könnyen hozzászokik a riasztáshoz, emiatt a következő lépés a gyérítés lehet, ami szintén engedélyköteles. A gyérítést az illetékes vadásztársaságok kérvényezhetik - és hajthatják végre - a földművelők panaszai nyomán. A vetési varjú fészektelepei környékén a riasztásnál és gyérítésnél azért kell
nagy figyelemmel eljárni, mert a vetési varjú fészkeit használja hazánk egyik fokozottan védett ragadozó madara, a kékvércse, valamint a védett erdei fülesbagoly is. GOSZTONYI MIKLÓS


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.