Mentsük meg a madarakat! (Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 18. - Zirc, Nagyvázsony, Veszprém (nfb) - Egy gólyát sikerült megmenteniük az állatkertészeknek Az elmúlt napok hideg időjárása, a szél és az eső ismét sok fecske halálát okozza majd, jósolják a madárvédők. A fecske, az év madara kevés táplálékhoz jut fészekrakás előtt. Gólyák is elpusztultak a viharban.


A nagyvázsonyi gólyacsaládnak egyetlen túlélője van, most is a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban gondozzák, lábra állt és jó esélye van a túlélésre. Párja és négy fiókája odaveszett a viharos szélben, mely elpusztította otthonukat is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai azt kérik a madárbarátoktól, ha fehérgólya-fészket látnak megrongálódva, értesítsék a nemzeti parkot vagy az egyesületet. Egyedül ne kezdjenek neki a madármentésnek, hiszen a fészkek balesetveszélyes helyeken találhatók. A fehér gólya fokozottan védett madár, a velük kapcsolatos információkat meg kell osztani a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal. Szelte Ernő, a madártani egyesület veszprémi szervezetének tagja elmondta azt is, hogy az év madara, a fecske megint megsínyli a szokatlanul zord májust. A fecske nemrég tért vissza és éppen fészket épít, költené, élelemhez azonban nem jut, mivel a hideg, esős, szeles időben tápláléka nincs. Ha a fecskeszülőknek távolabb kell repülniük a fészektől táplálékért, a tojások vagy a fiatal, csupasz fiókák védtelenek maradnak, kihűlnek és elpusztulnak. Az elmúlt tíz évben aggasztó mértékű állománycsökkenést elszenvedő fecskék idei éve már eddig sem alakult jól, adja hírül a madártani egyesület. A tavasz az egész mediterráneumban a miénkhez hasonlóan hűvös és csapadékos volt, ezért érezhetően kevesebb fecske tért haza; azt, hogy ennek hátterében késés vagy elhullás állhat-e, még nem tudjuk. Abban reménykedhetünk, hogy a hiányzó madarak folyamatosan érkeznek, az elkövetkező két hétben, ami azonban ilyen hidegben kérdéses marad. Sajnos, úgy tűnik, hogy az idei sem lesz túl sikeres év a fecskéink életében, ezért különösen fontos, hogy a pót- és másodköltésben segítsük őket, kérik a madárbarátok. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a magára hagyott fiókákat megmentjük, ha tehetjük, fajtársak fészkeibe tesszük, ha nem, magunk gondoskodunk róluk. Ha már nem tudjuk megmenteni a fészekaljat, a tetemeket ki kell szedni a fészekből, hogy az alkalmas legyen a másodköltésre. Ha a fészek tönkrement a viharban, készítsünk magunk vagy vegyünk műfészket.
Ha a következő napokban ázott, legyengült, sérült madarat találnunk, vigyük gyorsan száraz, meleg helyre, törölgessük meg óvatosan ruhával, tegyük lámpa alá és kérjük szakember segítségét. Ha ez nem megy, a madártani egyesület honlapján (www.mme.hu) sok hasznos információt találhatunk.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.