Eltévedt dögevő: keselyűt fogtak be Dél-Hevesben (Heves Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 1. - Meglepő lakossági bejelentés érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységéhez: Jászivány külterületén, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzethez tartozó védett területen befogtak „egy keselyűt" -közölte a telefonáló. A bejelentés nem volt minden előzmény nélküli, két nappal korábban már eljutott a hír a helyi természetvédelmi őrhöz, hogy egy hatalmas ragadozómadár már két gólyafészket is kifosztott a faluban.
A tájegység természetvédelmi őrei a helyszínre siettek, ahol meglepődve tapasztalták, hogy a befogott állat valóban egy fiatal fakó keselyű. A madár legyengült állapotban volt, de fizikai sérülésre utaló külsérelmi nyomokat nem mutatott, a Jászberényi Állat- és Növénykertbe szállították.
- Hozzánk legközelebb egy horvát szigeten élnek keselyűk, valószínűleg ez a példány is onnan keveredett ide - mondta el etetéskor kérdésünkre Fercsik Péter igazgatóhelyettes. – Ilyen állat nem él Magyarországon,
utoljára 2007-ben figyeltek meg keselyűt, akkor is éppen a Jászságban. Amikor hozzánk került, 6 kilogrammos volt, és nagyon gyenge. Azóta már erősödött, eszik csirkezúzát, far-hátat, marhát is. Most 8 kilós, reméljük, napokon belül szabadon engedhetjük.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.