Nem minden arany, ami fénylik - sakálbűnözés Somogyban (MTI - barikad.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010, szeptember 27 - Aranysakálok tizedelik a bárányokat Somogyban. A Balkán-félszigetről felhúzódó ragadózók egyetlen hónap leforgása alatt kétszázötven állatot öltek meg. Egy hónap alatt kétszázötven bárányt öltek meg aránysakálok a Homokszentgyörgy melletti Mariettapusztána. A gazdálkodó kára csaknem 3 millió forint - írta hétfői számában a Somogyi Hírlap.
Az ezeregyszáz állatról gondoskodó Varga János a lapnak elmondta, a sakáltámadások úgy hat éve kezdődtek. Kutyái a rókákat elkergetik, de a sakáloktól félnek. Úgy érzi, nem tud védekezni a támadások ellen.
Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység vezetője szerint Belső- és Dél-Somogyban nagy számú aranysakál él. Fő táplálékuk a mezei pockok és más rágcsálók, valamint a téli vadászatok során az erdőben maradt zsigerek és sérült vadak.
A szakember szerint, ha az aranysakál egyszer "rákapott" a könnyebb táplálékszerzésre - például a fiatal birkákra -, akkor lépni kell. Bár az állat soha nem volt védett, vadászata az idei esztendőtől az év bármely szakában engedélyezett. Ehhez azonban a területileg illetékes vadásztársaság és a tulajdonos megegyezése szükséges - olvasható a megyei napilapban.
Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több Délkelet-Európában honos növény-és állatfaj terjed el hazánkban is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.