Itt maradt, s jól érzi magát a gólya (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október. 29. - Csöppet sem zavartatva magát, nyugodtan sétálgat s „falatozgat” egy gólya Szalapán. A szakember bízik benne, hogy a madár túléli a telet. Ha már messzire nem tudott költözni, legalább több környékbeli települést bejárt a gólya. Először Batyknál bukkant fel, utána Zalabér környékén látták, majd a Türje és Szalapa közti útkereszteződésnél „táborozott le”. Azóta naponta bejár a településre. Batykon próbálták befogni, de nem sikerült, merthogy a fiatal, valószínűleg júniusi születésű gólya azért tud repülni.
- Ismerjük a madár útját, figyelemmel kísérjük a sorsát – mondta érdeklődésünkre Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zala megyei csoportjának titkára, akitől megtudtuk: idén a hideg esős májusi időjárás miatt később kezdődött a fészekrakás, s a költés, ezért a kis gólya nem tudott megerősödni, s nem „vállalta fel” a költözéssel járó hosszú utat. – Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még ritkaságnak számított, hogy a gólyák átteleljenek hazánkban, ma már nem számít akkora eseménynek, ha néhányuk itt marad. A fenékpusztai táborban 8-10 gólya is „várakozik”.
 A szakember azt mondja, úgy gondolja, ha eddig kibírta az időjárási viszontagságokat, s sikerült megfelelő mennyiségű táplálékot találnia, a gólya életben marad.
- Amíg a vízek be nem fagynak, addig ez biztosan így lesz. Utána mezőgazdasági területen találhat élelmet, tud egeret, pockot fogni. De az is előfordulhat, hogy az emberektől is elfogadja a táplálékot, s be tudják szoktatni. Szemmel tartjuk, időről-időre ismerősöktől kapunk tájékoztatást az állapotáról. Akkor lépünk, fogjuk be, ha bajba kerül, például annyira legyengül, hogy nem tud táplálkozni, s félő, hogy mondjuk egy róka megfoghatja. Sámel József


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.