Megérkeztek a vadlibák (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. november 1.- MADARAK - Ismét megjelentek Baranyában a vonuló vadlibacsapatok; öt-tízezer vadliba telel rendszeresen a megyében. Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta, az első vetési hidakat - több mint húsz példányt - október 12-én a sumonyi halastavaknál látták, nem sokkal később a Duna mellékéről már 3-400-as csapatokat is jeleztek a megfigyelők.
"Ezek is még csak előhírnökei a népesebb libaseregeknek, melyek megérkezésük után már tartósan itt maradnak, és gyakran egész télen át kitartanak megyénkben" - véli a szakember.
Baranyában 5-10 ezer vadliba telel rendszeresen. Legtöbbször vetési ludak és nagy lilikek alkotta vegyes csapatokkal lehet találkozni főleg a kukoricatarlókon vagy a frissen kelt őszi vetéseken. Legfontosabb éjszakázóhelyeik a sumonyi halastavakon és a Duna zátonyain, homokpadjain vannak, ahol igazi madarászcsemege a hajnalban kihúzó és az alkonyatkor beszálló madártömegek látványa.
A vetési lúd (Anser fabalis) méretében nagyon hasonlít a nyári lúdra. Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt nem áll, vadászható faj.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.