Svéd hadüzenet a nyestkutyának (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-10-31 - A svéd-finn határon automatikus kamerás megfigyelőrendszer kialakítását tervezik. Az Észak-Európában és a schengeni országokban sem magától értetődő akció oka, hogy egyre nagyobb számban érkeznek Svédországba nyestkutyák. Az eredetileg Ázsiából származó faj az 1920-as évek óta Ukrajna felől egyre szélesebb körben terjed el Európában.

A svéd állatorvosi hatóságok többek közt a veszettség és a kutyagalandférgek behurcolásától tartanak. A nemkívánatos határátlépőket csalik segítségével kívánják befogni, majd terv szerint megvizsgálnák, ivartalanítanák és végül jeladókkal szerelnék majd fel őket.

Az állatok határon átnyúló vándorlása az elmúlt években jelentős üggyé nőtte ki magát Európa északi részén. Így például az amúgy teljesen átjárható finn-norvég határ mentén már egy ideje hosszú szakaszokon kerítést állítottak fel, mert a norvég rénszarvastenyésztők nem akarták, hogy a kopárra legelt tundra miatt északra kitérő szomszédos rénszarvasok az ő csordáik elől egyék el a táplálékot.

Teljesen más a finn és orosz farkasok megítélése. Rájuk a zoológusok a svéd farkaspopuláció kívánatos vérfrissítéseként tekintenek, mivel azt erősen veszélyezteti a beltenyészet és az illegális vadászat. A bevándorolt farkasokat hivatalosan nem lehet elejteni Svédországban.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.