Farkasok garázdálkodtak Udvarhelyszéken (szekelyhon.ro)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. november 10. - Számos, farkas által okozott vadkár történt az ősz folyamán Udvarhelyszéken, olyan községekben is, ahol évek óta egyetlen ilyen jellegű esetet sem jegyeztek. Oroszhegyen és Farkaslakán, illetve az oda tartozó falvakban legalább húsz juhot öltek meg a farkasok az elmúlt időszakban. Oroszhegyen több mint tíz egyedből álló falkáról beszélnek, a vadgazdálkodási szakember szerint azonban kizárt, hogy ősszel ilyesmi előforduljon.
Több, farkas által okozott vadkárról is kapott jelentést a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség az utóbbi hónapokban. „A falvakhoz közel farkaskár volt az udvarhelyi zónában” – mondja Both József, az ügynökség osztályvezetője, hozzáfűzve, hogy karámokból és legelőről egyaránt vittek el juhokat.
Oroszhegyen öt farkastámadás történt az ősszel, a község három különböző részén. Ez kirívó esetnek számít, nagyobb, farkas által okozott károk legutóbb három éve voltak – számolt be Bálint Elemér, Oroszhegy polgármestere. Az elmúlt időszakban történt támadások során minden esetben három-négy juhval végeztek a farkasok, összesen legalább 15-tel. Ülkében egy karámban négy juhot öltek meg, de – a polgármester elmondása szerint – a szentkirályi tetőn, illetve a község nyugati, farkaslakához közeli szélén is történtek farkas által okozott károk. „Egy falkáról van szó, több mint tíz állat van benne” – közölte Bálint Elemér, hozzáfűzve, hogy a juhászok látták a farkasokat.
Az eseteket ugyan jegyzőkönyvbe vették, de a polgármester nagyon szkeptikus a vadkárok megtérítésével kapcsolatban. „A törvény olyan, hogy nincs hogy megtéríteni a vadkárt. Ígéret van, mindenféle szintről, mindig azt mondják, hogy megtérítik, de még soha nem térítették meg” – mondja az éves tapasztalatok alapján Bálint Elemér. A juhászok rá vannak kényszerülve, hogy „irgalmatlan nagy” kutyákat vegyenek, hogy megvédjék a nyájat, de most már ez is probléma kezdett lenni, mert az állatoktól nem lehet közlekedni a legelőkön – fűzi hozzá a községvezető. Széchely István


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.