Sok rémült állat már visszatalált gazdájához (Népszava)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 3. - A hangos trombitálás, a tűzijáték és a petárda nagyon megijeszti a házi kedvenceket Szilveszterkor igencsak megnőhet az állatmenhelyek forgalma, a hangos trombitálás, tűzijáték és petárda megrémítheti a házi kedvenceket, akik ijedtükben elmenekülnek otthonról. A robbanások a legtöbb háziállatból ugyanis rettenetes félelmet váltanak ki, és még a legbátrabbakban is azonnal kiváltják a menekülési ösztönt.
Az állatok számára a szilveszteri mulatság évről évre igen nagy megpróbáltatás: igen sokan szöknek el ilyenkor az otthonukból vagy éppen a gazdájuk mellől, és sajnos sokukat soha nem látja többé a gazdája: egy részük autók kerekei alá kerül vagy a hideg és az éhség áldozatává válik; de nem ritka az sem, hogy a vadászok lövik ki az elárvult állatokat. Megjegyzendő, az is megesik olykor, hogy a közterületen kóborló állatokat jóravaló lakosok vagy gyepmesterek menhelyre viszik, ahol biztonságban lehetnek addig, amíg a gazdájuk meg nem érkezik; sőt az állatok nyakán szereplő biléta alapján egyből haza is juthatnak a szerencsétlenül járt kedvencek.
Több menhely számolt be ilyen szerencsés esetről (elsősorban emiatt hívta fel a figyelmet a biléta jelentőségére az Orpheus Állatvédő Egyesület még az óévbúcsúztató vigasság előtt). Az állatmenhely nyugalmat ad az állatok számára: a különböző kennelek úgy vannak kialakítva, hogy az állatok viszonylag nyugodtan vészelhessék át az ilyen mulatozásokat - mondta el lapunknak Sztakó Jánosné, a szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület elnöke. És ha a petárda- és tűzijáték-robbanások hangja el is hallatszott hozzájuk, a melegben és a védett környezetben biztonságban érezhették magukat;
Hasonlóan megnyugtató volt a helyzet a budapesti Noé Állatotthonban is. Tekintve, hogy a telephely a főváros külterületén található, nemigen zavarta az állatokat a szilveszteri mulatozás - számolt be az éjszakai állapotokról Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány sajtosa. Majd hozzátette: a telephelyet még kamerákkal is figyelik, így az állatok nyugalma biztosított volt.
Mindkét állatotthonból különben azt az információt kaptuk, hogy a gyepmestereknek igen sok állatot sikerült hazajuttatniuk a gazdájukhoz.
Azonban nem volt ilyen szerencséje egy 12 éves német juhásznak, aki szilveszter éjjelén tűnt el és akit a gazdája már minden nagyobb érdi és budapesti menhelyen keresett.
Gazdája, egy idős asszony beszámolója szerint az állat a petárdák és a tűzijátékok okozta hangoktól annyira megrémült, hogy átugrotta a körülbelül kétméteres kerítésüket, és elszökött. F.-CS.-J.


Halálos tűzijáték?
Több mint ezer feketerigó tetemet találtak két négyzetkilométeres körzetben egy Arkansas állambeli kisvárosban az év első napján. Egy omitológus véleménye szerint az elhullott madarak teteme fizikai traumára enged következtetni. Azt azonban, hogy mi okozta ezt a traumát, még nem tudni. Egyes elemzők a szilveszteri tűzijátékokkal magyarázzák a történteket: a robbanások talán olyannyira megzavarták a madarakat, hogy a pusztulásukhoz vezetett.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.