Francia hörcsögök és svéd farkasok pusztulásáért bírságolhat az EU [origo]

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. 01. 21. - Nem foglalkozott eleget Franciaország a területén kihalófélben lévő hörcsögök megmentésével, ezért várhatóan hatalmas bírságot szab ki rá az Európai Bíróság. Svédország a területén élő farkasok miatt számíthat hasonló eljárásra, mert engedélyezte az alig 200 farkas egy részének kilövését. Több millió eurós bírságra számíthat Franciaország az Európai Unió Bíróságától, mert nem tett eleget a területén élő mezei hörcsögök megmentéséért - írja az EUobserver európai hírportál. A Kelet-Franciaországban élő "nagy elzászi hörcsögök" már 2007-ben majdnem kihaltak, amikor 1167-ről 161 példányra csökkent a létszámuk. A kormány tett  ugyan lépéseket a faj védelméért, de "a francia mezőgazdasági és környezetvédelmi lépések jelen állapotban nem teljesek" - áll a bíróság csütörtökön közzétett véleményében.
A hörcsög azért került a kihalás szélére Elzászban, mert az élőhelyén a földművesek gabona helyett elkezdtek kukoricát termelni, így az állatokat megfosztották fő táplálékuktól. A kormány hiába próbálta pénzzel támogatni a gabonatermeléshez visszatérő gazdákat, a program nem járt sikerrel. Miközben a hörcsögöt Franciaország keleti csücskében kihalás fenyegeti, Európa keletibb részén még meglehetősen nagy számban élnek ezek a régcsálók.
Az EUobserver szerint hamarosan Svédország is az Európai Bíróság elé kerülhet egy hasonló ügyben, ott ugyanis a kihalófélben lévő farkasok védelmét látják elégtelennek az EU környezetvédelmi hatóságai. Svédországban, ahol a farkasok létszáma 210 körül mozog, januárban 20 farkas kilövésére adtak engedélyt a hatóságok a vadászoknak, ami az EU szerint elfogadhatatlan.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.