Veszélyben a vadállomány élőhelyei (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 25. - ÖZÖNVÍZ Alkalmazkodni próbálnak a megváltozott időjáráshoz Pihenőhelyek kerültek víz alá a belvízzel elöntött területeken Somogyban. Az élőlények azonban megpróbálnak alkalmazkodni.
Mintegy tíz éve nem esett ekkora eső Somogyban, mint 2010-ben. Az átlagosnak, és természetvédelmi szempontból ideálisnak mondott nyolcszáz milliméter helyett több mint ezer millimétert mértek a szakemberek. A sok víz nem csak a mezőgazdaságnak, hanem a természetnek sem tett jót, bár -ahogy azt a tapasztalatok mutatják - az utóbbi folyamatosan regenerálja önmagát.
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén leginkább a Duna áradása miatt van készenlét a gemenci erdőben, ahol a tizenhárom ezer hektáros terület több mint felét elöntötte a víz. A vadak veszélybe kerültek a két-három fokos, fagyos víz miatt. Az erdészek a korábbinál jóval magasabb takarmány kihelyezésével igyekeznek az őzeket, szarvasokat, vaddisznókat a szárazabb területekre csalogatni. Ezért a turisták számára is lezárták az erdőket.
Dél-Somogyban ezzel szemben az a szerencsés helyezet alakult ki, hogy a homoktalaj miatt a víz más területekhez képest is gyorsan elszivárog. A Dráva-völgyében művelt területeken azonban még most is találhatunk nagyobb kiterjedésű, belvizes foltokat.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Drávaszentesi Oktatóközpontja mögött azonban még most is látszik a több hektárnyi nyílt víz pusztítása - ez azonban már levonulóban van. Tíz éve nem volt ekkora eső erre.
- Úgy tűnik, periodikusan jönnek az esős időszakok, amikor a kiszáradt területek újra élettel telnek meg - mondta Horváth Zoltán tájegység vezető. - Jól megfigyelhető a természet körforgása, bár ez a csapadékmennyiség túlszárnyalta a szükségeset, így a területre való kijárás, a közlekedés is problémássá vált.
A drávaszentesi juhok hagyományosan a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi hodályában töltik a telet, míg a szürkemarhák az egyre növekedő úgynevezett terelődombokon vannak.
Az árterekben élő vadállatok viszont alkalmazkodnak a kialakult körülményekhez. Jeki Gabriella

Az állatok képesek követni a természetet
A TERÜLETÜNKÖN ÉLŐ ÁLLATOK tudják követni a természet ilyen fokú változását is - hangsúlyozta Horváth Zoltán. - Ha jön egy rosszabb év, a rákövetkező esztendő minden korábbinál kedvezőbb lesz, több utóddal. Emellett a tavalyi csapadékos évre már készültek az elvermelő állatok, melyek eleve olyan helyre húzódtak, hogy a talajvízszint fölé kerüljenek.
A belvíz elsősorban az olyan apróvadaknak okoz nehézséget, mint például a nyúl vagy a róka, de némely területen - mint például a már említett Gemencen - a szarvasok, vaddisznók szokásai, útvonalai is megváltoznak,  mivel az elöntött területek új helyekre kényszerítik őket. A vidra eközben kifejezetten kedveli a vizet, és a menyétfélék is jól boldogulnak


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.