Zalában is csökken a sasállomány (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január. 25. - Az elmúlt évekhez képest megcsappant a sasok száma Zala megyében. Mindezt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által szervezett monitoring program során derült ki. A hazai állomány felmérését célzó Sasszinkron programra a napokban került sor. A munkálatokat a madártani egyesület koordinálta, a tényleges tevékenységet főleg a nemzeti parkok munkatársai végezték, hiszen a ragadozók fészkelőhelyei többnyire természetvédelmi területen találhatóak. Az országos összesítés még várat magára, ám a zalai adatok nem túl biztatóak.
 
- A hazai sasállomány számát illetően volt egy emelkedés, ez néhány éve megtorpant -  mondta Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.  A zalai állományban most érzékelhető ugyanez, hiszen a korábbi évekhez képest kevesebb egyedet számoltunk össze. A csökkenés a Miklósfai-tavak környékét érinti, onnan teljesen eltűntek.
A  madarak védelme érdekében a fészkek pontos helyét nem árulhatják el, de Zala megyében jellemzően két ponton költöttek a sasok. A Kis-Balatonnál, ahol most összesen 14 egyedet láttak. Többségük rétisas volt, ám két különösen ritka fekete sas  is felbukkant.
- A jelenlegi hazai sasállomány már csak a töredéke annak, mint ami XIX-XX. század fordulóján volt  - sorolta tovább Lelkes András.  - Rétisasból mintegy négyszáz, parlagi sasból talán száz egyedet lehet látni Magyarországon. A fekete és a szirti sasok száma viszont nem éri el a tízet.
A számlálók munkáját nehezíti, hogy a fészkelőhely környékén csak az idősebb példányok láthatóak, a fiatal egyedek bolyonganak, akár több száz kilométert is képesek megtenni. Gyuricza Ferenc


 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.