Meglepte a tudósokat az orángután genomja (OrientPress Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.01.27. - A tudósoknak a közelmúltban sikerült szekvenálniuk hat szumátrai és öt borneói orángután genomját, és meglepő felfedezést tettek. Kiderült ugyanis, hogy az állatok DNS felépítése sokkal változatosabb az emberénél, és az elmúlt 15 millió évben szinte teljesen változatlan maradt.

Az emberszabású majmok közül az orángutánok az ember legtávolabbi rokonai. A mostani kutatások során ugyanis megállapították, hogy génállományunk csupán 97 százalékban azonos az övékkel, míg a csimpánzok esetében ez az arány 99 százalék - írja a HealthDay.

A tudósok emellett hihetetlenül változatos génállományt dokumentáltak az állatok esetében: testükben ugyanis 13 millió különböző DNS-variáció van jelen. Ez a sokféleség segíti a populációt abban, hogy az egyedek egészségesek maradjanak, és ennek köszönhetik azt is, hogy jól alkalmazkodnak a változó környezeti körülményekhez.

Egy átlagos orángután genetikai szempontból sokkal változatosabb, mint egy átlagos ember. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy ez a genetikai sokféleség akkor is fennmarad-e, ha az erdőirtások továbbra is ilyen ütemben folytatódnak Szumátrán és Borneón - mondta Devin Locke, a tanulmány szerzője.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.