Medve támadt Erdőfülében (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. május 23. - Csütörtökön reggel medve támadt egy középkorú férfira Erdőfüle határában, a falutól alig 300 méterre. Az ötvenéves K. S. az erdőre indult, mikor a falu csordajáró útja mellett a boccsal levő anyamedvével szembetalálta magát. Mivel az érintett hozzátartozóit nem tudtuk telefonon elérni, Balázsi Dénes bardoci polgármestertől érdeklődtünk, mi is történt tulajdonképpen. A polgármester elmondta, jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórházban ápolt férfinek a hasfalát hasította fel a medve, a jobb válla eltörött, és a feje is összevissza van karmolva.

A férfi végül úgy menekült meg a biztos haláltól, hogy halottnak tettette magát. A medve egy darabig vonszolta maga után, aztán békén hagyta. Úgy tudni, jókora, mintegy négymázsás állat volt a támadó. K. S.- nek mindezek után még maradt anynyi ereje, hogy vissza tudjon jönni a faluba, és értesítse a mentőket. A megyei kórház közleménye szerint K. S. felsőtestén több sebet ejtett a vad, a gyors sebészeti beavatkozásnak köszönhetően állapota stabilizálódott, de még a kórházban kell maradnia egy darabig. Rövidesen egy újabb, ezúttal esztétikai sebészeti beavatkozáson kell átesnie.

Hasonló támadás a közelmúltban nem történt a településen – tájékoztatott a polgármester, – de az viszont már nem egyszer megesett, hogy a medvék bemerészkedtek a faluba, egészen a település központjáig.

– Ha ez így folytatódik, és szép hazánkban a medvéket továbbra is nagyobb becsben tartjuk, mint az emberi életet, akkor lassan oda jutunk, hogy az emberek már a saját kertjükbe sem mennek ki félelmükben – adott hangot aggodalmának az elöljáró.

Nemrég lapunkban is beszámoltunk arról, hogy megyénk csaknem ezerfős medvepopulációval büszkélkedik, azonban a medvék ilyen mérvű elszaporodása – az erdővidéki embereket legalábbis – inkább aggodalommal, mintsem büszkeséggel tölti el. Csupán Magyarhermány környékén mintegy százhúsz medvét tartanak számon, ahova nem megerősített információk szerint brassói kukázó medvéket is kitelepítettek, erdészek pedig arról számolnak be, hogy az állatok egyre közelebb merészkednek az emberek életteréhez: Olaszteleken a faluban, a főúton láttak medvét sétálni a közelmúltban, Vargyason pedig az új park háta mögött tanyázik egy anyamedve két boccsal, azokat is többször látták már a helybeliek.

Szakemberek véleménye szerint az, hogy a medvék egyre inkább az emberi települések közelségében kutatnak táplálék után, annak a következménye egyrészt, hogy életterük az erdőirtások miatt visszaszorult, másrészt pedig megszokták az ember közelségét. Úgy tudjuk, nem is olyan rég baróti erdészeket is megtámadott a medve, három évvel ezelőtt pedig Miklósváron embert is ölt: akkor egy vadász volt az áldozat, aki megsebesítette az állatot.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.