Gyakrabban támad a fekete medve (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. május 12. - Bár ritkán támad emberre a fekete medve, nőtt az ilyen típusú halálos kimenetelű támadások száma az elmúlt 50 évben - állapította meg egy amerikai tanulmány. Az elmúlt 109 évben 63 ember vált fekete medve (Ursus americanus) támadás halálos áldozatává az Egyesült Államokban és Kanadában, az ilyen támadások 86 százaléka 1960 óta történt, a Journal of Wildlife Management című szaklapban közzétett tanulmány szerint. 17 halálos támadást jegyeztek fel 2000 óta, ami azt jelzi, hogy nő a halálos kimenetelű támadások száma.

"Évente több millió interakció történik ember és fekete medve között, amelyek nem végződnek sérüléssel. A (halálos végű támadás) kockázata ugyan alacsony, ám létezik" - mondta Stephen Herreo, a Calgaryi Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Szerinte a népesség növekedésével, tevékenységi körének kiszélesedésével magyarázható a medvetámadások számának gyarapodása. "Azt feltételezzük, hogy egyre több ember végez kereskedelmi és szabadidős tevékenységet a medvék élőhelyéül szolgáló területeken" - hangoztatta.
Tanulmányukban a szakemberek azt is kimutatták, hogy nem igaz az a mítosz, miszerint nőstény, leginkább kölykét védő anyaállat okozza a halálos kimenetelű támadások többségét, mivel a feljegyzett halálos támadások 92 százalékát magányos hímek hajtották végre.

A szakemberek rámutattak arra is, azok a medvék, amelyek már marcangoltak szét embert nagyobb valószínűséggel követnek el újabb támadásokat. A medvetámadások többségének általában egyetlen áldozata van, ám felfigyeltek a szakemberek három esetre, amikor két vagy három embert ölt meg ugyanaz a fekete medve néhány órán belül.  


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.