A mamutok sorsára juthatnak az erdei elefántok (OrientPress Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.06.15. - A tudósok csak tavaly bizonyították be, hogy az afrikai elefántok valójában nem egy fajhoz, hanem két különbözőhöz tartoznak, az egyikről közülük máris kiderült, hogy könnyen a kihalás szélére kerülhet. A viszonylag kis termetű erdei elefántok élőhelye ugyanis fokozatosan zsugorodik, miközben az orvvadászok is üldözik őket agyaraik miatt.

15 000 évvel ezelőtt még számos elefántszerű és elefánt méretű emlős állat népesítette be az egész világot. A legismertebbek közülük talán a mamutok és a masztodonok voltak, amelyek az elefántok közvetlen rokonainak tekinthetőek. A klímaváltozás miatt azonban életterük zsugorodni kezdett, és a legtöbb faj rövid idő alatt kihalt - írja a BBC Nature.

A hatalmas állatok közül csak az elefántok és a gyapjas mamutok maradtak életben, utóbbiak száma azonban jelentősen megcsappant, és a faj többek között a vadászat következtében teljesen kihalt. A szakértők szerint ez a sors vár az Afrika erdeiben élő erdei elefántokra is.

Ez a faj sikeresen átvészelte azokat az időszakokat, amikor szavannán élő rokonait megtizedelték az orvvadászok. Jelenleg azonban könnyű prédát jelentenek számukra, mivel a fakitermelés következtében egyre zsugorodik az élőhelyük, és már nem tudnak elrejtőzni a hatalmas őserdőkben. A számukat jelenleg néhány tízezerre becsülik a szakemberek - a populáció azonban vészes ütemben csökken.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.