Megszámolják az elefántokat Srí Lankán (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. július 18. - Első teljes körű elefántszámlálására készül Srí Lanka a veszélyeztetett fajok élőhelyének védelmére indított program keretében. Akkor számlálják őket, amikor inni mennek. Csandravánsza Pathirádzsa, a Vadvédelmi Intézet vezetője elmondta, hogy a kétnapos elefántszámlálás a következő havi teliholdkor, augusztus 13-án kezdődik. Az elefántokat akkor számlálják meg, amikor inni mennek a vízzel telt mélyedésekhez, víztározókhoz és mesterséges tavakhoz. Pathirádzsa reményei szerint sikerül majd megállapítani az állatok hozzávetőleges számát, a populáció eloszlását és a csordák összetételét: hány bika, tehén, borjú, illetve nagy agyarú elefánt van közöttük. A cenzus segítségével a kormány azt is eldöntheti, hogy van-e törvényi szabályozásra szükség az elefántpopuláció védelmében.

Az elefántot szent állatként tisztelik Srí Lankán. A gazdagon díszített vastagbőrűek viszik például Buddha szent ereklyéit a vallási szertartásain. A múltban az elefántokat használták teherautók, taxik, sőt időnként harckocsik helyett is. Az emberi beavatkozás és a településfejlesztés azonban behatolt az élőhelyeikre, és a vad elefántok az utóbbi években egyre gyakrabban törnek be a falvakba élelmiszerért, szétgázolják a házakat, tönkreteszik a termést, sőt embereket ölnek. A falusiak mintegy 250 elefántot mészárolnak le évente, míg a vastagbőrűek áldozatául 50 ember esik évről évre.

Az utolsó rendelkezésre álló számlálás egy évszázaddal ezelőtt készült, becslések szerint akkor 10-15 ezer elefánt élt Srí Lankán. Azóta az élőhelyek csökkenése és az orvvadászat miatt körülbelül felére csökkent a számuk.
Vadvédelmi illetékesek szerint a Srí Lanka-i elefántpopuláció ma 5000 és 6000 között lehet. Korábban csak részleges elefántszámlálást tartottak egyes vidékeken. 1993-ban egy ilyen összeíráson 1967 elefántot számoltak össze, de nem tudtak eljutni az ország polgárháború sújtotta északi és keleti vidékeire.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.