Bajban van az erdei karibu (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. július 19. - Kanadának óriási védelmi övezeteket kell létrehoznia az ország északi részén élő veszélyeztetett rénszarvas-alfaj, az erdei karibu fennmaradásának érdekében – hangoztatják környezetvédők és természettudósok. A Kanada északi sarkvidéki erdeiben honos karibuk megóvásáról készült tanulmányában a nemzetközi kutatócsoport úgy vélte, hogy 10-15 ezer négyzetkilométernyi – fél Belgium területének megfelelő - védelmi övezeteket kell létrehozni az erdei karibu, Kanada ikonikus állata számára. A tudósok a karibuk élőhelye megóvása érdekében javasolják a védelmi övezetek létrehozását a kanadai sarkvidéki erdőkben – írta Steve Kallick és Larry Innes, a Pew Environnemental és az Intiative Boréale Canadienne környezetvédő szervezetek képviselője Stephen Harper kanadai kormányfőhöz intézett levelében.
Az Észak-Amerika erdős területein honos rénszarvasféle 2000 óta szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, a populáció nagymértékben megfogyatkozott az elmúlt 150 év során Kanadában és az Egyesült Államok északi részén. A kanadai környezetvédelmi minisztérium 2008-as becslése szerint 30-40 ezer erdei karibu él a kanadai sarkvidéki erdőkben, főként Québecben, Ontarióban és az Északnyugati Területeken.
A farkas és a medve a karibu fő természetes ellensége, de a populáció megfogyatkozásáért, sőt egyes észak-amerikai térségekben történt kihalásáért az emberi tevékenység a fő felelős. Az ásványi anyagok kitermelése, az erdőirtás és az útépítés miatt jelentősen csökkent a karibu élőhelye.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.