Krotália

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Nem, kedves olvasó, nem egy új nemesített virágcsodáról van szó. Annál sokkal érdekesebb a dolog.

„Megkaptuk a minap az első »csokor« krotáliát - bocsánat: a neve vadjelző - a hatóságtól – írta levelében Birck László erdőmérnök kolléga. – Sajnálom, hogy nem fényképeztem le, de egy képet megérdemelne. Eddig volt a hazai gyártású krotália több színben, utoljára már panelekbe összefogva, szerintem nem örömöt okozó, de kezelhető, a hatósági előírásoknak megfelelő, vadászat után a vadra megnyugtatóan felhelyezhető eszköz. Hozzá létezett a vadkísérő jegy, melyet a gyakorlatban a hűtőháznál kötöttek az elejtett vadra. Most a kettő ötvözete a vadjelölő (kínai gyártmány), fehér színben, rajta a vadkísérő jegy, mint egy madár farka, fehér színű műanyag lapocska sok – kitöltendő - rovattal. Egy a baj, hogy hagyományos írószerrel nem lehetséges írni rá. Ezentúl a vadászat igen fontos kelléke lehet az alkoholos filc, talán ezzel kitölthető. Ha nem akarjuk kereskedőnek eladni az elejtett vadat, a lapocskán lévő jelzésnél el kell vágni azt, majd leadni a hívatásos vadásznak, mert el kell számolni vele az állategészségügyi hatóság felé. Következésképp: ollóra is szükség van eztán a vadászathoz.
Nem tudom töltöttek-e már ki sötétben vadkísérő jegyet, én már megpróbáltam... Mostantól ez kötelező! Amennyire tudom, nincs írásos ismertető az eszköz használatáról, szerintem oktatni kellene! A hatóságnál dobozolva tárolják (100 db/doboz), méretük miatt csak a folyosón férnek el a dobozok a plafonig felrakva. Mivel még nincs elegendő mennyiség egyszerre minden vadásztársaság igényeit kielégítendő, ezért 40 darabos »csokrokat« készítenek spárgával összekötve, mondván: jusson mindenkinek.
Legszebb az ára: 600 Ft/db. Eddig 100 Ft volt a krotália és 200 felett a vadkísérő jegy, kérdezem, hogy mi indokolja a csaknem 50 százalékos áremelést ? Ilyen jól megy a mai vadászatra jogosultaknak? Újra egy túlbuzgó, íróasztalnál ötletelő hatósági ember áldozatai vagyunk, vagy valakinek jó üzlet a vadjelölő gyártása? Nem lenne baj, ha ennek valaki utánanézne.”


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.