Dialektikus nomen est omen…

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

…avagy egy főosztály nevezéktana

Évek óta csöndes szemlélője voltam a VM (korábban FVM, még korábban FM, MÉM stb.) székház negyedik emeletén egy fekete üvegtáblának. Az eligazító táblán arany betűkkel felírva a következőket olvashatta a páternoszterből kilépő: Erdészeti Hivatal IV. emelet (szobaszámok).
Arra gondoltam, meg kéne menteni az utókor számára, mert mégis csak nagy idők, nagy tanúja volt. De, mint afféle vendég, nem éreztem fölhatalmazást, hogy gondját viseljem az ereklyének.
Ez a tábla nagy túlélő volt. Legalább négy főosztályvezetőt élt túl. Aztán, ahogy a lenni szokott, ennek is beteljesedett a sorsa. Az elmúlt évben egyszer csak hűlt helyét találtam a táblának, csak a tisztán maradt üres folt és négy lyuk árulkodott a falon egy valamikori tájékoztató tábláról.
A mai minisztériumi kollégák talán már nem is tudják, hogy milyen karriert futott be az a főosztály – egészen pontosan a főosztály neve –, ahol az erdők ügyeit intézték, intézik. Csak az utóbbi évtizedben, amikor közelebbről – néhány évig az épületen belülről – figyeltem a főosztály működését, legalább négyszer változott az elnevezés. A kilencvenes években kapta a megtisztelő Erdészeti Hivatal címet. A hivatalhoz elnöki rang dukált. Az „ország első erdésze” tehát elnök volt. Ez nem hangzik rosszul. A házon belül talán, ha még egy-két hivatal és elnök működött. Lett is főosztályvezetői irigyük a cím viselőinek. A rosszindulat nagyon hatékony tud lenni, mert egy minisztériumi fazonigazítás után elvették a hivatali címet és elnöki rangot, s az erdészeket is főosztállyá léptették „vissza”. Annak ellenére, hogy ez csak amolyan virtuális rang volt, ők is ugyanolyan vezetők voltak, mint a főosztályok vezetői.
Aztán, ahogy az lenni szokott, az Erdészeti Főosztály elnevezésnek is beteljesedett a sorsa. A 2002. évi kormányváltás után ismét átnevezték a főosztályokat. Ezen átnevezés komoly átszervezést is takart, mert összevonásokkal járt. A szakma számára meglehetős hátrányokkal végződött átszervezés végén egy olyan konglomerátum képződött, amely magába foglalt az erdészettől kezdve a vadászaton és halászaton át a kutatásfejlesztésig számos szakterületet. Kellő kreativitással a Természeti Erőforrások Főosztálya nevet kapta a keresztségben. Az erdészetnek egy néhány fős osztály jutott, és a főosztályvezetői státusz.
Ez az átalakulás sorozat egyébként eddig fölemésztett 4-5 főosztályvezetőt.
Az ez évi kormányváltással újabb mérföldkőhöz érkezett a minisztériumi struktúra. A közelmúltban megtudhattuk, hogy a minisztérium ideiglenes szervezeti és működési szabályzata szerint a főosztály legújabb elnevezése: Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály. A szervezetbe négy osztályt soroltak: az Erdészeti osztályt, a Vadászati osztályt, a Halászati osztályt és a Halászati Operatív Program Irányító Hatósági osztályt.
Itt tartunk jelenleg. Az szmsz azért ideiglenes, mert készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a valamennyi minisztérium számára mértékadó szervezeti fölépítési séma. Annak elfogadása után válhat véglegessé az egyes minisztériumok belső szervezete.

Visszatérve a táblatörténetemhez, alig egy éve, amikor eltűnt az ominózus elnöki tábla, intenzív nyomozásba kezdtem a holléte után. Még élő kapcsolataimat fölhasználva, érdeklődtem az ereklye felől. Őszintén szólva meglepetésül szolgált, hogy nem nevettek ki – legalábbis szemtől szembe nem – hóbortos igyekezetem miatt. Sőt, nagyon segítőkészek voltak, amit nem sokára siker koronázott. A szálak az MGSZH-hoz vezettek. Az épület gondnoka ugyanis oda tartozónak vélte a régi, leszedett táblát. A célszemély hölgy elő is adta a keresett táblát. Üvegből volt, fekete alapon arany betűkkel. A felirat pedig: Erdészeti Főosztály. Tehát félsiker. A keresett tábla tehát még – remélem – valahol egyben van, s lapul.
A nem várt ereklyének is megadtam a tisztességet, az OEE egyik elnökségi ülésén ünnepélyesen átadtam megőrzésre dr. Sárvári Jánosnak, a Wagner Károly Könyvtár őrének.
A főosztályok elnevezésére tehát csak meglehetősen korlátozott mértékben érvényes a nomen est omen régi igazsága. Pontosabban, dialektikusan kell értelmeznünk az elnevezéseket: változások és ellentmondások közepette születik meg az elnevezés.

PS.: A Természeti Erőforrások Főosztálya táblára is vevő vagyok. Z.Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.