Koszorútlanul (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Még tart a 2009. december 9-én meghirdetett Wagner Károly Emlékév, és még néhány jeles esemény hátra van a vállaltak közül. Szervezik a kisiblyei megemlékezést, sor kerül a soproni ünnepségre, és rendbe tették a Farkasréti temetőben Wagner Károly sírhelyét.

Egy évvel ezelőtt az emlékünnepség második részében megkoszorúztuk a nyelvújító erdész előd szobrát a minisztérium árkádsori panteonjában. Kíváncsi voltam, hogy a nagy forgalmú, bár kamerákkal védett helyen meddig marad meg a koszorú. Naponta arra visz az utam, és eddig csak egyetlen atrocitást tapasztaltam: egy vicces kedvű járókelő megfordította a koszorút. Ma, 2010. november 2-án, halottak napján, azonban a koszorúnak hűlt helye volt. Magyarország fővárosának egyik legfrekventáltabb pontján, a Parlamenttel szemben nem élhette meg Wagner Károly szobrának koszorúja az egy évet sem.
A minap Csépányi Péter, a Pilisi Helyi Csoport elnöke arról tájékozatta az Országos Erdészeti Egyesület elnökségét, hogy rendbe tették Wagner Károly sírhelyét. Erről magam is meggyőződtem a Farkasréti temetőben. A síremlék a temető legfelső traktusában, a Hóvirág utcában található, a bejárattól balra eső főúton, a jobb oldali, UJ 11-es parcellában, mintegy száz méterre a bejárattól. A fekete márványobeliszk az 1929. május 4-ei újratemetés után került oda. A borostyánnal befuttatott sírt gondos kezek fazonírozták, és fehér zúzalék került a talajra. A sír előtt míves öntöttvas vázas pad szolgál az emlékezőnek.
Wagner Károly 1830. október 8-án született Máramaros vármegyében, Aknasugatagon. A születése 180. évfordulóján, az emlékévben illett volna megkoszorúzni a sírját is. Ez elmaradt, mint ahogy elmaradt a megemlékezés az Erdészeti Nyílt Napon is, a Parlamentben. Nota bene, a nyílt nap október 8-án volt. Erdészhimnusz nélkül…
A síron egy piros és egy fehér cserepes virág zöld borostyánmezőben jelzi szerényen az egyik legnagyobb magyar erdész megbecsülését. (Z.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.