Erdőlátogatási korlátozást vezet be a Vértesi Erdő Zrt. (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Tatabánya - Erdőlátogatási korlátozást és agancsgyűjtési tilalmat vezet be területén a tatabányai székhelyű Vértesi Erdő Zrt. február 15-től május 15-ig - tájékoztatta a társaság vadgazdálkodási előadója, Fáczányi Zsombor az MTI-t pénteken. Az intézkedésre a vadállomány, a szaporulat védelme érdekében van szükség.
A vaddisznók egy része már világra hozta utódait, őket követik a muflonok, a szarvasok, végül az őzek. A turisták csak a kijelölt útvonalakon haladhatnak, egyéni kérelem esetén engedélyezhetik számukra más területek használatát is. Az előírások megszegőit pénzbírsággal büntethetik, igaz, az utóbbi években erre nem volt példa.
Fáczányi Zsombor elmondta: azért nem esik teljesen egybe a korlátozás és a vadászati tilalom időszaka, mert az egyéni vadászat nem zavarja az állományt. Sokkal nagyobb gondot okozhatnak a kószáló, a vadat kergető turisták, vagy az olykor petárdázó agancsgyűjtők. Már a hideg eső elég ahhoz, hogy megfázzanak és elpusztuljanak a vackukból kizavart, néhány napos malacok - tette hozzá.
Az idei tél eddig nem okozott problémát az erdei állatok számára, a rövid ideig tartó mínuszokra a társaság fel tudott készülni - tájékoztatott a vadgazdálkodási szakember. Komolyabb elhullás hosszan tartó hideg és magas hótakaró esetén fordul elő. A muflonok ilyenkor hashártya-gyulladásban is elpusztulhatnak.
A Vértesi Erdő Zrt. csaknem 45 ezer hektár területet kezel, amelybe beletartozik a teljes Vértes, a Gerecse nyugati, dél-nyugati területe, valamint a Bakonyalja egy részét.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.