Tűzgyújtási tilalom Budapesten és Pest megyében (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március 29-i hatállyal tűzgyújtási tilalom lépett életbe Budapesten és Pest megyében. A visszavonásig érvényes tilalom a kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Budapesten, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben. A 2010. március 29-én életbe lépő intézkedés értelmében az erdőterületen a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos a tűzgyújtás. A tilalom visszavonásig érvényes, megszegője szabálysértést követ el.
 
Emlékezetes, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. a tilalom elrendelése előtti héten közösen hívta fel a figyelmet a tavaszi erdő- és vegetációtüzek megelőzésének fontosságára. A főváros térségében az erdőtüzek mintegy fele a tavaszi időszakban, azon belül is jellemzően a hétvégeken keletkezik. A tüzek keletkezésének leggyakoribb oka az illegális helyszínen rakott vagy el nem oltott tábortűz. A gondatlan kirándulók mellett gyakran okoznak tüzet az erdőben megtelepedő hajléktalanok, és bizonyos térségekben szándékos gyújtogatás is rendszeresen előfordul. A XII. kerületi Harang-völgyben a múlt héten ismeretlenek okoztak tüzet, amit a gyorsan helyszínre érkező tűzoltók még idejében, a koronatűz kialakulása előtt el tudtak oltani.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.