Legeltetési és betakarítási tilalmat rendeltek el (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 6. - Devecser - A vörösiszappal elöntött területekre legeltetési, a már betakarított takarmányokra feletetési, a szennyezett területen termesztett növényekre pedig fogyasztási tilalmat rendelt el a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága kedden. A hivatal Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Apácatorna, Tüskevár és Kisberzseny területére rendelte el a tilalmat. A szennyezés mintegy 800 hektár termőföldet érint - olvasható a közleményben.
Az érintett szennyezett termőföldről származó zöldségek és gyümölcsök betakarítása és fogyasztása tilos.
A hivatal a "kiömlő anyag tulajdonságainak pontos ismerete hiányával" indokolta határozatát, a rendelkezést azok tisztázásáig fenntartja.

Részleges legeltetési és takarmány-felhasználási tilalom
Részleges legeltetési és takarmány-felhasználási tilalmat rendeltek el a vörösiszappal elöntött megyékben - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja az MTI-vel kedden.
A közlemény szerint a legeltetési tilalom hatóköre Győr-Moson-Sopron megyében: Mórichida; Vas megyében: Nemeskeresztúr, Karakó, Jánosháza, Kemenespálfa, Boba, Nemeskocs, Celldömölk, Mersevát, Kemenesmagasi, Szergény; Veszprém megyében: Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny településekre terjed ki.
A takarmány-felhasználási tilalom Vas megyében Nemeskeresztúrt, Karakót, Jánosházát, Kemenespálfát, Bobát, Nemeskocsot, Celldömölköt, Mersevát, Kemenesmagasit és Szergényt érinti, Veszprém megyében pedig Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny településre vonatkozik.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.