Vigyázat, vadászat! (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. szeptember. 17. MEGELŐZÉS. Erdőjárási tilalom, hogy ne történjen tragédia Nagykanizsa - A Zalaerdő Zrt. - mint más erdőgazdálkodók - a szarvasbőgés idejére, október 31-ig korlátozza az erdők látogatását. Ez nem csak a vadászok érdeke.
Az eljárás létjogosultságát jelzi, hogy vannak, akik hajnali 4 órakor elindulnak gombászni, hogy megelőzzék a többieket - akkor, amikor még a vadászok is a területen vannak. A korlátozás egyébként nem új dolog, már a korábbi években is alkalmazták a vadásztársaságok. S nem árt megfogadni, ugyanis végzetes lehet az erdei séta, hisz könnyen a puskagolyó útjába kerülhetnek az erdőjárók. A Zalaerdő Zrt. lapunkban meg is hirdette az intézkedést.
- Délután 4 és reggel 8 óra között, azaz szürkülettől szürkületig korlátozzuk az általunk kezelt állami erdők látogatását - bocsátotta előre dr. Nádor László, a Zalaerdő Zrt. igazgatási osztályvezetője. - Ez egyébként is olyan időszak, amikor a gyors sötétedés miatt már nem ajánlott a sűrűben tartózkodni. A szarvasbőgés nagyjából másfél hónapig tart, ezalatt fokozott intenzitással zajlik a vadászat. Egy-egy szarvasbika elejtése 3-5 alkalmat igényel átlagosan. El lehet képzelni, mennyire veszélyes ilyenkor az erdőben járni a puskacsövek előtt... S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a látogatók egy-egy kapitális vad elriasztásával jelentős kárt is okozhatnak a vadászatra jogosultnak. Reggel 8 és 16 óra között viszont szabadon járhatók a területek, olyankor már nem vagyunk kint.
Az intézkedésre a tavaly életbe lépett erdőtörvény ad felhatalmazást. Aki megszegi az előírást, az 10 ezer forintos bírsággal sújtható, amit a helyileg illetékes jegyző szabhat ki. A korlátozás feloldásáról pedig ismét újsághirdetésben, önkormányzati hirdetőtáblákon tájékoztatják majd az állampolgárokat.
A zalakarosi székhelyű Kis-Balaton Vadásztársaság fővadásza, Perjési Tamás és a kísérő vadász, ifjabb Fülöp István meg is mutatta azokat a Vigyázat, vadászat! feliratú figyelemfelhívó táblákat, amelyeket az erdőbe vezető utak mentén helyeznek el.
- Tapasztalataink szerint az emberek nemcsak tudomásul veszik a figyelmeztetést, de megértik és be is tartják azt - magyarázta. - Hacsak nem kifejezetten rossz szándékkal érkeznek, elkerülik a vadászattal érintett területet és más útvonalat választanak.
Pár méterrel odébb, a Kanica-erdőben gyűjtött gombát a kanizsai Farkas Zoltán. Méghozzá a déli órákban, amikor ezt veszélytelenül teheti. Vödrében keserű- és őzlábgomba lakozott.
- Minden évben olvassuk a figyelmeztetést az újságban, s aszerint is járunk el - szögezte le. - Este és hajnalban nem jövünk ki, sőt, ha lehet, ilyenkor napközben is csak az erdő szélén gyűjtögetünk. Merthogy az ördög nem alszik...Végzetes lehet az erdei séta, hisz könnyen a puskagolyó útjába kerülhet a gombázó. Horváth-Balogh Attila


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.