Feloldották a tűzgyújtási és a vadászati tilalmat (baon)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. június 27. - Feloldották Bács-Kiskun megye és Csongrád megye területén a korábban, átmeneti időre elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat és az áradás miatt elrendelt vadászati tilalmat is. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága feloldotta Bács-Kiskun megye és Csongrád megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek, illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre korábban, átmeneti időre elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat. Az erdőterületeket érintő tűzesetek csökkenése, valamint az erdő- és vegetációtűz kialakulását és terjedését befolyásoló környezeti tényezők változása (csapadékos időjárás) miatt indokolt az elrendelt tűzgyújtási tilalom feloldása – közölte szerkesztőségünkkel a megyei kormányhivatal.
A közleményben hangsúlyozzák: a fokozott tűzveszély elmúltával az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. Erdőgazdálkodási tevékenység során a vágástéren visszahagyott faanyag égetése az erdőgazdálkodó által kijelölt helyen végezhető, olyan módon, hogy a tűz az erdőt és környezetét nem veszélyezteti.
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága feloldotta a megye vadászatra jogosult vadászterületeire korábban elrendelt vadászati tilalmat. A korábban meghatározatlan időre elrendelt tilalom oka a Duna rendkívüli áradása volt.
A helyszíni terepbejárások, valamit az illetékes Vízügyi Igazgatóságoktól kapott tájékoztatás szerint a Duna  vízállása olyan mértékben csökkent, hogy az onnan kiszorult vad – elsődlegesen nagyvad – folyamatosan visszahúzódik elhagyott élőhelyére. Ezzel egyidejűleg több érintett vadászatra jogosult jelentette, hogy a tilalommal érintett  térségben megnövekedtek a vadkárok, melynek elsődleges okozója a gímszarvas és a vaddisznó. A tényleges vadkárokat hatékonyan vadászattal lehet elhárítani. A vadászatra jogosultak eleget tettek vadvédelmi és vadmentési kötelezettségüknek, valamint folyamatosan jelentették a vadelhullásokat is – közölte a kormányhivatal. Zs. D.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.